Perspectiva Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar nostalgicii după perioada sovietică trebuie să înțeleagă că Rusia nu este un stat atractiv. O spune istoricul Anatol Petrencu potrivit căruia, Republica Moldova nu trebuie să accepte politica agresivă a Moscovei, iar războiul din Ucraina este cel mai elocvent exemplu în acest sens. În timpul unui interviu acordat agenției de presă IPN, Anatol Petrencu a menționat că partidele pro-ruse din Republica Moldova sunt cele care încă mai mizează pe nostalgia oamenilor după perioada sovietică, inducând ideea unei entități mărețe cum este Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, notează IPN.
Anatol Petrenco spune că istoria scoate la iveală ororile regimului sovietic, ascunse de propaganda de atunci. Ambițiile expansioniste ale Rusiei și caracterul agresiv au devenit evidente, în special, după 24 februarie 2022.
„Ceea ce ni se prezenta în perioada sovietică erau niște falsuri. În realitate lucrurile erau foarte proaste. Gulag-uri, represiuni politice, utilizarea psihiatriei în scopuri politice. Propaganda de atunci prezenta publicului doar părțile bune. Propaganda rusă insistă pe faptul că celelalte țări ex-sovietice sunt niște state eșuate. Rușii și acum insistă că Ucraina este un stat creat artificial. Acum nostalgicii vremurilor sovietice sunt atrași în politică prin promovarea ideii Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan”, a precizat președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova.
Potrivit istoricului, ideea măreției Rusiei a fost inoculată oamenilor prin intermediul propagandei, iar realitatea scoasă la iveală de războiul din Ucraina demonstrează contrariul.
„Rusia de astăzi, chiar cu ambiția de a restabili fostul spațiu sovietic, nu este Rusia sovietică. Acum în Rusia tot capitalismul domină. Un capitalism chiar mai inechitabil decât în perioada țarismului. Pentru că toate clanurile care au pus mâna pe Gazprom, păduri, minele de aur, reprezentanții acestor clanuri nu se împart cu sărăcimea. Vedem o sărăcie tot mai mare în rândul populației din Rusia. După 24 februarie 2022, lucrurile s-au schimbat radical. Războiul din Ucraina a demonstrat că măreția Rusiei la care unii aspirau, nu există. Așa-numita a doua armată a lumii, cum se proclamau ei, nu poate reuși în acest război cu Ucraina”, a spus Anatol Petrencu.
Nostalgicii din Republica Moldova, care încă mai speră la o refacere a Uniunii Sovietice, ar trebui să înțeleagă că viitorul țării este în Uniunea Europeană, spune istoricul. Potrivit lui, Rusia nu este atractivă ca stat, fiind un anti-exemplu în privința statului de drept și respectării drepturilor omului.
„Riscul (pe care îl prezintă nostalgia por-sovietică) nu este foarte mare pentru că perspectiva Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, dar el există. Sunt convins că socialiștii și comuniștii, stânga politică nu este atât de puternică. Ar fi bine ca atât opoziția, cât și guvernarea să fie pro-europene. Să nu acceptăm un partid proeuropean și altul pro-rus, pentru că atunci sunt exploatați nostalgicii. Noi nu putem accepta politica agresivă a Rusiei, de superioritate. Nostalgicii după Rusia trebuie să înțeleagă că Rusia nu produce nici măcar un telefon mobil. Adică Rusia nu este atractivă”, a spus istoricul Anatol Petrencu.
Interviul la tema „Deportările în masă ca politică de stat și antidot împotriva nostalgiei. Efectele de atunci și de acum ale deportărilor” a fost realizat de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.