Analiza serviciilor de intervenție timpurie: realizări și provocări

Domeniul serviciilor de intervenție timpurie în Republica Moldova a făcut pași importanți pentru asigurarea beneficiarilor cu servicii de calitate. Cu toate acestea, deocamdată nu există o uniformizare în baza unor criterii clare a modului în care aceste servicii ar trebui să fie prestate. Atât prestatorii, cât și beneficiarii întâmpină numeroase dificultăți în a oferi și a avea acces la aceste servicii. Asta arată datele preliminare ale analizei situaționale a intervenției timpurii în copilărie prezentate astăzi în cadrul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, transmite IPN.

Potrivit datelor preliminare obținute în baza analizei, s-a constatat că de obicei copilul beneficiază de mai multe servicii de intervenție timpurie, dar care nu sunt concentrate într-un singur centru sau un singur loc. Deseori părinții trebuie să facă drumuri spre alte instituții pentru a avea acces la anumiți specialiști. În cadrul a peste 100 de interviuri realizate cu părinții beneficiarilor de servicii de intervenție timpurie au fost identificate mai multe bariere pe care le întâmpină. De cele mai multe ori, participanții la studiu au declarat că serviciile sunt departe de domiciliu. Problemele legate de transport sunt prioritare, deoarece deocamdată nu s-a acordat atenție acestui aspect. Nu sunt mecanisme de a oferi sprijin din partea asistenței sociale pentru a compensa cheltuielile de transport.

De asemenea există dificultăți în obținerea îndreptării de la medicul pediatru. Fiecare al cincilea părinte intervievat a declarat că obține cu greu îndreptarea pentru a ajunge la servicii de intervenție timpurie, ceea ce-i face nevoiți să meargă la servicii private. Cât privește barierele întâmpinate de personalul implicat în serviciile de intervenție timpurie, în cadrul analizei au fost identificate câteva. Acestea vizează accesul limitat la teste de evaluare și screening standardizate, lipsa unui mecanism de supervizare profesională în domeniul intervenției timpurii. De asemenea, cooperarea și coordonarea între prestatori este scăzută, este insuficiență de specialiști disponibili pe un program full-time la nivel de raion și posibilități limitate de formare profesională.

S-a constatat că ar trebui agreat un concept comun al intervenției timpurii, care să prevadă și rolul familiei. Republica Moldova trebuie se alinieze la principiile europene ale intervenției timpurii. Un alt aspect ține de îmbunătățirea condițiilor de acces la servicii de calitate, să existe aceste servicii în maximă proximitate pentru beneficiari. De asemenea, trebuie să existe un management comun al cazurilor de intervenție timpurie. Deoarece pe lângă domeniul sănătății, ar trebui să se implice și autoritățile din domeniul social și cel educațional.

Autorii studiului prezentat în cadrul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie  au apreciat faptul că bugetul serviciilor pentru intervenție timpurie a crescut în anul 2023 comparativ cu anul 2021. Totodată, au menționat că a crescut ponderea cheltuielilor din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală și este în scăderea volumul resurselor financiare de la donatori. Totuși acești bani veniți din partea donatorilor încă reprezintă o pondere foarte mare.

Un raport final al analizei situaționale a intervenției timpurii în copilărie urmează a fi prezentat în toamna acestui an.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.