Analiză: Obiectivul major al BNM în următorii ani va fi edificarea încrederii

Obiectivul major al Băncii Naţionale a Moldovei în următorii ani va fi edificarea încrederii cetăţenilor în sistem, mai ales în condiţiile în care în sectorul financiar-bancar se atestă o situaţie dificilă. Una dintre modalităţile de a contribui la realizarea acestui obiectiv este continuarea implementării cu fermitate a angajamentelor ce revin BNM din Acordul de Asociere cu UE, în special pe segmentul financiar şi al circulaţiei de capital. Acestea sunt principalele concluzii ale unei analize tematice elaborate de economiştii Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), în care a fost examinat proiectul de modificare a Legii privind reglementarea valutară, transmite IPN.

Potrivit autorilor studiului, este binevenită testarea liberalizării pe sectorul de notificare a împrumuturilor oferite de nerezidenţi, prin instituirea unui prag de 10 mii de euro în loc de 50 de mii de euro propus de proiectul actual.

Proiectul de lege oferă dreptul BNM de a limita retragerile de valută de pe conturile deţinute la bănci, în cazul unor crize financiare. Economistul IPRE, Eugen Ghileţchi, autor al analizei, menţionează că deşi stabilitatea macro-financiară trebuie să fie o prioritate pentru orice stat, în condiţiile în care nu există un cadru care să ofere siguranţa financiară cetăţenilor, introducerea unor prevederi restrictive privind retragerile de valută străină ar putea crea un adevărat haos.

Expertul subliniază că statul garantează mai puţin de 270 de euro din depozitele persoanelor fizice, ceea ce este de 370 de ori mai puţin decât norma europeană de 100 de mii de euro. „Introducerea noilor măsuri de salvgardare în astfel de condiţii, va contribui la deteriorarea încrederii în sistemul bancar”, consideră Eugen Ghileţchi.

Totodată, economiştii IPRE susţin că BNM a demonstrat un angajament ferm faţă de implementarea Acordului de Asociere, transpunând directivele şi regulamentele de care este responsabilă. În concluzie, analiştii IPRE propun introducerea unor prevederi care ar asigura faptul că în cadrul modificărilor cursurilor de schimb valutar pe parcursul zilei, nu se atestă înţelegeri de cartel. O altă propunere este majorarea nivelului de acoperire a depozitelor persoanelor fizice şi extinderea prevederii date asupra persoanelor juridice, pentru edificarea încrederii în sistemul bancar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE