Analistul Petru Bogatu: Există alternative de guvernare fără PL, dar foarte proaste

Analistul politic Petru Bogatu crede că există alternative de guvernare fără Partidul Liberal, dar acestea sunt proaste. Într-un comentariu publicat pentru Centrul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Petru Bogatu a menţionat că, deşi nu era luată în calcul în primele zile de după alegerile parlamentare, de ceva vreme posibilitatea unei guvernări fără PL a început să-şi croiască drum, transmite IPN.

Potrivit analistului, guvernarea ar putea fi creată prin 3 scenarii – guvern minoritar, guvern tehnocrat sau guvern de cetru-stânga. „Un guvern minoritar ar însemna, în fond, că nu va exista o majoritate parlamentară. Partidul Comuniştilor doar va vota instalarea cabinetului de miniştri, dar nu va face parte din arcul guvernamental. Acest lucru este posibil, deoarece comuniştii au lăsat să se întrevadă că în anumite condiţii ar putea contribui la instalarea noului cabinet fără să-şi asume responsabilitate pentru guvernarea ţării”, scrie Petru Bogatu.

Analistul menţionează că un guvern minoritar este slab prin definiţie. „Ca şi cel de tehnicieni, de altfel. Ele nu au un sprijin politic ferm şi constant, oficializat de o majoritate parlamentară, şi de aceea sunt dependente de jocurile de culise din parlament. Atare guverne se formează în condiţii de criză politică, constituţională sau economică. La noi nu există deocamdată nicio criză politică, poate cu excepţia unei crize de idei la vârf. În această situaţie, instalarea unui guvern minoritar sau tehnic ar fi cel puţin hilară. Un astfel de cabinet va fi mereu şantajabil, neputincios. El nu va avea nici capacitatea, nici curajul să promoveze reforme dure de care ţara are nevoie ca de aer. Unde mai pui că o guvernare minoritară sau de tehnocraţi, fără un în spate tare în parlament, este şi extrem de coruptibilă, întrucât nu are puterea să reziste în faţa intereselor meschine ale unor obscure grupuri de interese”, a notat Petru Bogatu.

În ceea priveşte o coabitare a Partidului Liberal Democrat şi Partidului Democrat cu Partidul Comuniştilor, singurul ei avantaj ar fi majoritatea confortabilă de care ar dispune în Parlament. „Părerea mea este că trecerea de la o guvernare de centru-dreapta la una de centru-stânga este o alternativă rea. S-ar da un semnal foarte prost partenerilor noştri occidentali. SUA şi UE ar cataloga o guvernare a două partide pro-europene cu Partidul Comuniştilor ca fiind o ezitare. S-ar crea impresia că Republica Moldova e încă la răscruce şi nu este pregătită să facă un pas hotărât spre Europa. Deşi mai mulţi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Statelor Unite au dat de înţeles că n-au nimic împotriva unui dialog cu PCRM pentru a conferi mai multă stabilitate societăţii, nimeni dintre ei n-a îndemnat la antrenarea comuniştilor nereformaţi în procesul decizional moldovenesc”, mai scrise analistul.

Petru Bogatu subliniază că o coaliţie PLDM-PDM-PCRM ar continua cursul european, însă ritmul şi calitatea reformelor menite să apropie Moldova de standardele europene ar avea mult de suferit. Comuniştii vor face cu ochiul propriului electorat, având grijă să nu-l piardă. Iată de ce vor fi oscilanţi, condiţionând mereu sprijinul lor cu fel de fel de abateri, cedări şi tergiversări. Nu-i exclus de asemenea ca PCRM să fie iar capturat de Moscova. „Deşi s-a debarasat de talibanii săi, Partidul Comuniştilor rămâne încă şi rusificat, şi nostalgic, burduşit de prejudecăţi antioccidentale. În aceste împrejurări există riscul unei involuţii a acestui partid. Oricum ai da, pe moment coaliţia PLDM şi PDM cu PL nu are alternativă. Orice altă guvernare ar arunca Republica Moldova înapoi în timp”, conchide analistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.