Analiștii propun soluții pentru problema limbii vorbite în Moldova

Pentru a soluționa problema limbii vorbite în Republica Moldova trebuie să fie găsit un consens în societate pentru a nu plasa populația pe baricade. În plus, trebuie stabilită în toate actele normative care este limba de stat a țării. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Juristul Serghei Mișin consideră că pentru a opri divizarea societății pe subiectul limbii vorbite există doar o singură soluție – de a fixa la nivel fundamental limba moldovenească drept limbă de stat în Republica Moldova. „Pe lângă Constituție, noi trebuie să introducem în toate actele normative că limba de stat este cea moldovenească”, spune Serghei Mișin.

Analistul politic Roman Mihăeș consideră că o soluție pentru situația creată trebuie să reiasă din faptul că Academia de Științe a Moldovei a stabilit că limba vorbită este română, dar nu moldoveneasca. Potrivit lui, nu trebuie să fie repetat scenariul din anii 1990, dar trebuie să fie găsit un consens în societate pentru a nu plasa oamenii pe baricade. În plus, partidele politice nu trebuie să ridice această chestiune la nivel de cea mai importantă problemă.

Juristul Pavel Midrigan spune că un referendum privind stabilirea limbii în care se vorbește în Republica Moldova este o chestiune dificilă. Pentru aceasta este nevoie de avizul Curții Constituționale, care, probabil, nu va fi pozitiv. În opinia lui, pentru desfășurarea unui asemenea referendum trebuie mai întâi schimbată componența Curții Constituționale pentru că acest organ ar fi devenit superior legislatorului care își permite să modifice Constituția, lucru pentru care nu au niciun drept. „Atât timp cât organele care adoptă decizii, Parlamentul, Curtea Constituțională, sunt controlate de alte sfere de influență decât ale poporului moldovenesc, nimic nu se va întâmpla. De aceea, dacă poporul vrea să schimbe ceva, trebuie să înlocuiască Parlamentul”, spune Pavel Midrigan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.