Analiştii politici despre disensiunile din cadrul PLDM

Acuzaţiile aduse de către deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, în adresa colegilor săi din PLDM denotă existenţa unor disensiuni de ordin intern în cadrul partidului, legate cel mai probabil de viitoarea campanie electorală şi întocmirea listelor pentru alegeri. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public de radio „Moldova 1”, transmite IPN.

Comentatorul politic, Vasile Croitoru, consideră că conflictul apărut este unul de ordin intern şi nu este provocat de oligarhi, cum ar dori să prezinte situaţia Ioniţă. „Dacă ne referim la replicile formulate între deputaţii Ioniţă şi Streleţ, ne dăm seama că în partid se întâmplă ceva. Cred că conflictul este legat de activitatea lui Ioniţă. El a lipsit de la o şedinţă importantă a Parlamentului şi pentru acest lucru nu are nici o scuză. Problemele din familie nu-i permit ca el să lipsească. Cred că situaţia creată are legătură cu viitoarea campanie electorală şi, în special, cu întocmirea listelor electorale. Este clar că unii deputaţi ai unui partid nu se vor găsi pe listele electorale ale acestui partid”, a precizat Croitoru.

Analistul politic, Roman Mihăeş, de asemenea, crede că ieşirea la presă de ieri a deputatului Ioniţă ar avea legătură cu viitoarele alegeri. „Declaraţiile lui Ioniţă mi s-au părut destul de stranii. Mă aşteptam ca el să-şi ceară scuze în public, însă a luat o tactică de atac şi a aruncat cu praf în colegii săi. Este o chestiune obişnuită ca unii deputaţi să găsească alte căi pentru ca să ajungă din nou în Parlament şi cred că Ioniţă este unul dintre aceştia”, a conchis Mihăeş.

Mihai Cernenco, profesor universitar, la fel este de părerea că scandalul ar avea legătură cu întocmirea listelor electorale. „Se încearcă a se da vina unul pe altul. Dar nu este exclus că motivul principal ar fi că unii nu au perspective de a se găsi în listele electorale. Oricum, este clar că Guvernul şi-a asumat o mare responsabilitate prin adoptarea celor 11 proiecte de legi foarte importante pentru ţara noastră, iar Uniunea Europeană a şi reacţionat prin majorarea cotelor de import a fructelor moldoveneşti”, a punctat profesorul.

Deputatul din fracţiunea Partidului Liberal Democrat, Veaceslav Ioniţă, l-a acuzat luni într-o conferinţă de presă pe preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, de blocarea unor proiecte de legi în Parlament în interese obscure, fapt care a determinat Guvernul să-şi asume răspunderea pentru adoptarea acestora. În replică, Valeriu Streleţ a calificat aceste declaraţii drept aberante şi consideră că Veaceslav Ioniţă îşi arată supărarea, pentru că „nu a reuşit să îndeplinească comanda cuiva”.

Guvernul şi-a angajat răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru un pachet din 11 proiecte de legi săptămâna trecută. Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare economie , buget şi finanţe a lipsit de la şedinţa respectivă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.