Analişti şi oficiali se aşteaptă la un nou val de criză, dar spun că Moldova este pregătită să-i facă faţă
Dificultăţile fiscale din SUA, probleme cu restructurarea datoriilor în unele ţări din UE, turbulenţele de tot felul la nivel global – ar putea afecta ritmul de creştere economică a Republicii Moldova, apreciază Alex Oprunenco, analist la Centrul „Expert-Grup”, citat de Info-Prim Neo.
„Exporturile Republicii Moldova se fac în proporţie de peste 50 la sută în UE şi, având în vedere problemele cu care se confruntă unele ţări partenere, cererea la produsele moldoveneşti pe aceste pieţe ar putea să scadă. Totodată, s-ar reduce şi consumul intern, alimentat în cea mai mare parte de remitenţe”, a menţionat Alex Oprunenco. Analistul nu exclude că aceste premise ar fi în măsură să declanşeze un nou val de criză.
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă împărtăşeşte aceste temeri, dar subliniază că situaţia din prezent nu poate fi comparată cu cea din 2009, când finanţele publice ale Republicii Moldova se aflau într-o stare dezastruoasă, deficitul bugetar era enorm, iar relaţiile cu ţările din occident, cu ţările vecine şi cu partenerii comerciali tradiţionali – destul de încordate. Bugetul pe anul curent şi cel care va fi aprobat pe anul 2012 este unul realist, auster, iar gestionarea banilor publici se face conform principiilor stabilite, nu se fac cheltuieli decât pentru domeniile prioritare, notează parlamentarul.
„O întrebare firească care derivă din această situaţie este ce trebuie să facă Moldova pentru a răspunde unor eventuale provocări care nu depind de situaţia politică sau economică din Republica Moldova”, a menţionat Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova.
„Desigur, reducerea cheltuielilor sociale ar fi unul din instrumente, dar veniturile populaţiei şi aşa sunt mici. Trebuie de revăzut toate cheltuielile, poate că unele proiecte nu sunt de stringentă actualitate. De asemenea, este necesar de a promova reformele începute, în special reforma fiscală. În afară de îmbunătăţirea administrării fiscale, trebuie să fie redusă treptat dependenţa Republicii Moldova de finanţarea externa”, a spus reprezentantul FMI. Totodată, potrivit lui Tokhir Mirzoev, Moldova este în prezent mult mai pregătită decât în 2009 să faţă faţă unor provocări.
„Finanţele publice sunt într-o stare normală, sistemul bancar are suficiente lichidităţi, procentul creditelor neperformante în portofoliul băncilor se reduce, iar rezervele valutare ale BNM au crescut simţitor (circa 2 mlrd dolari)”, a conchis Tokhir Mirzoev.