Analişti economici susţin că reducerile de cheltuieli operate de guvern sunt impuse de situaţia economică
Menţinerea echilibrului bugetar este actualmente cea mai mare provocare pentru economia Moldovei, consideră economistul Alexandru Fală, citat de Info-Prim Neo.
El a menţionat în cadrul unei dezbateri care a urmat prezentării Raportului de prevenire a crizelor iulie-octombrie 2009, elaborat de IDIS Viitorul, că reducerile de cheltuieli prevăzute în modificările şi completările la Legea bugetului pe 2009, propuse de executiv, sunt cele la care ar fi apelat orice guvernare, indiferent de culoarea politică, dacă, bineînţeles, şi-a pus scopul să depăşească consecinţele crizei şi să revină la o creştere economică.
„Evident, că guvernul va fi nevoit să aplice măsuri mai restrictive sub aspect de reducere a cheltuielilor şi chiar de majorare a unor taxe, pentru că reformele solicită costuri şi faptul acesta trezeşte nedumeriri. Dar trebuie să înţelegem că alternative nu există, economia noastră nu are în prezent capacităţi pentru a genera surse şi speranţa e în ajutorul extern. Guvernul a reuşit să negocieze un acord preliminar cu FMI, avem înţelegeri de finanţare şi din partea altor potenţiali donatori şi ajutorul extern este colacul de salvare pentru economia naţională. Investiţiile private vor veni şi ele, dar pe termen scurt să nu ne punem mari speranţe, căci şi investitorii sunt speriaţi de criză”,- a spus el.
Fală a menţionat că viziunea FMI asupra politicilor economice nu este acceptată în întregime de toată societatea moldovenească, pe de altă parte, FMI nu a negociat condiţii atât de drastice cu Moldova, precum a făcut-o cu alte ţări. Nu a fost majorată cota TVA, cota 0 la impozitul pe profitul companiilor va fi anulată doar cu începere din 2012, nu s-a cerut majorarea vârstei de pensionare.
Pe de altă parte, economistul e de părere că Moldova are un avantaj, comparativ cu ţările din regiune atunci când e vorba de revenirea economiei pe o traiectorie ascendentă, din motiv că nu este periclitată stabilitatea preţurilor şi inflaţia este mică.