Analişti economici şi politici apreciază diferit modificările legislative ce prevăd activitatea consiliilor şi primarilor de sector din capitală
Analistul economic Veaceslav Ioniţă consideră că modificările legislative care prevăd că cele 5 sectoare din Chişinău vor fi conduse de primari şi consilii locale, va avea consecinţe pozitive. În acelaşi timp, analistul politic Igor Boţan este de părerea că aceste modificări nu sunt necesare.
Veaceslav Ioniţă a declarat la postul municipal de radio Antena C că odată cu descentralizarea puterii locale, primăriile de sector vor avea bugetele lor proprii ceea ce le va oferi mai multă independenţă pe plan economic la soluţionarea problemelor cetăţenilor din fiecare sector, practică utilizată cu succes în oraşele mari. Rolul administraţiei publice locale este de a fi cât mai aproape de cetăţeni, adică de a înţelege cât mai bine ce probleme îl frământă pe om. Problemele oraşelor mari, cum este, în principiu, şi municipiul Chişinău este că administraţiile locale se îndepărtează de cetăţean şi în cazul dat, este mai bine ca acestea să fie divizate şi să existe organe elective şi la nivel mai jos. Astfel, oamenii vor simţi că puterea şi la propriu şi la figurat este mai aproape de ei. În aceleaşi timp, primăriei municipiului, îi rămân chestiuni ca investiţiile, dezvoltarea localităţii, etc. a opinat analistul economic.
Analistul politic Igor Boţan a declarat că modificările respective vor avea influenţă pozitivă asupra gestionării treburilor publice în sectoarele capitalei, dar poate crea dificultăţi în cadrul procesului electoral. El consideră că nu era tocmai necesară această divizare a Chişinăului cu alegerea primarilor de sectoare. Chişinăul nu este un oraş atât de mare şi dacă anumite lucruri sunt valabile pentru urbe va Bucureşti sau Moscova, ele nu întotdeauna sunt aplicabile la Chişinău.
Potrivit modificărilor, adoptate de Parlament în a doua lectură, la 28 iulie, sectoarele vor avea câte un primar şi 2 viceprimari, iar municipiul va avea un primar general şi patru viceprimari. De asemenea, este prevăzut ca în fiecare sector să activeze câte un consiliu local ales prin vot direct şi general. Sectoarele din Chişinău vor dispune de aceleaşi atribuţii ca şi unităţile administrativ-teritoriale de nivelul I. Totodată, deciziile Consiliului municipal Chişinău şi dispoziţiile cu caracter normativ ale primarului general vor fi obligatorii pentru autorităţile sectoarelor. Modificările vor intra în vigoare la data numirii alegerilor generale locale din 2007.