Din băncile Republicii Moldova nu putea fi retras un miliard de dolari într-un termen atât de scurt, afirmă analistul Bank of America Merrill Lynch, Vadim Khramov într-un material publicat de eureporter.co. Printre argumentele invocate de analist se numără şi lipsa de reacţie a Bank of New York, prin intermediul căreia are loc orice operațiune în dolari americani efectuată în orice loc de pe glob, notează IPN.
„Oricare ar fi fost motivele prăbuşirii monedei moldoveneşti retragerea sumei de $1 mlrd, la care se refereau politicienii, cu atât mai mult retragerea banilor din banca unde statul are calitatea de acționar, este de-a dreptul imposibilă. Şi mai incredibil este acest lucru în Moldova, sau în tari similare, bunăoară, în Georgia. Or, în majoritatea dintre fostele republici sovietice sunt impuse anumite interdicții pentru tranzacțiile unice, astfel valoarea lor nu poate depăşi $150 mii. Acest gen de tranzacții este monitorizat strict de către autoritățile de control valutar şi, în primul rând, de către banca centrală a țării”, este de părere analistul Bank of America Merrill Lynch.
„În acest sens trebuie evocate câteva cifre. PIB-ul Moldovei constituie $7,97 mlrd. Exporturile globale ale țării depăşesc puţin suma de $2 mlrd. Dacă e să ținem cont de toate aceste date, atunci Moldova pur şi simplu nu ar fi reuşit să adune atât de repede acel miliard de dolari şi, cu atât mai mult, să efectueze o atare tranzacție într-o perioadă atât de scurtă cum este cea declarată, adică octombrie-noiembrie 2014. Chiar dacă admitem un atare scenariu, atunci procesul de achiziționare a valutei în Moldova ar fi durat mai multe luni la rând. Mai apoi, pentru a transfera acel miliard de dolari fără a încălca limita impusă (adică $150 000 în cadrul unui singur transfer), ar fi fost nevoie de 6 670 (!) de tranzacții”, precizează analistul.
Potrivit lui Vadim Khramov, încă un element important al situaţiei o constituie lipsa de reacţie a unei instituţii bancare americane care ar fi reacţionat în mod obligatoriu în cazul unor tranzacţii suspecte de acest gen şi proporţii. „Prima instituție financiară care ar fi observat tranzacțiile suspecte ar fi fost Bank of New York, prin intermediul căreia are loc orice operațiune în dolari americani efectuată în orice loc de pe glob. Dacă această instituție financiară americană n-a semnalat nimic, respectiv, operaţiunile nu au fost efectuate. Deci, concluzia este una singură – banii, pur şi simplu, nu au plecat din tara”, afirmă analistul Bank of America Merrill Lynch.
O comisie a Parlamentului Republicii Moldova şi alte instituţii ale statului investighează cazul unui presupus furt al unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.
„Eureporter”este o platformă de comunicare multimedia dedicată tematicii Uniunii Europene.
Sursa: eureporter.co