Ana Revenco: Instituțiile de stat trebuie să crească reziliența la atacurile cibernetice

Atacurile cibernetice în contextul amplificării amenințărilor hibride au crescut exploziv în Moldova. Instituțiile de stat au mult de lucru pentru a crește reziliența sistemelor informaționale la astfel de amenințări, a declarat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, la un briefing de presă susținut după ședința Colegiului MAI, transmite IPN.

„Specialiștii realizează tot setul de măsuri necesare în colaborare cu toate subdiviziunile specializate din toate autoritățile pentru a face fața atacurilor. În paralel sunt realizate măsuri suplimentare care să ne permită consolidarea graduală a nivelului de reziliență acestor sisteme la astfel de amenințări”, a menționat Ana Revenco.

Potrivit ministrului, atacurile cibernetice ca parte a amenințărilor hibride reprezintă un fenomen atipic pentru sistemul de securitate al Moldovei. Sistemele informaționale naționale „au fost calibrate pentru timp de pace”.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, deputatul Lilian Carp, a remarcat că până la momentul actual MAI face față cu succes la aceste atacuri cibernetice. Oficialul a adăugat că
trebuie de investit mai mult în securitatea națională, inclusiv cea cibernetică, pentru că „războaiele hibride, care sunt gândite în ultimul timp, prevăd și atacurile cibernetice”.

În ultimele câteva zile, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală. Ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.