„Oricare ar fi partidul care propune acordarea unui statut special pentru zona secesionistă din stânga Nistrului, fie PDM care e la guvernare, fie PLDM care e în opoziție, rezolvarea așa-zisului diferend transnistrean prin acordare unui statut special acestei zone este de fapt suicidul geopolitic al Republicii Moldova”. Declarația aparține președintei Partidului Dreapta, Ana Guțu, și a fost enunțată la dezbaterile publice cu tema: „Care sunt șansele dezghețării conflictului înghețat de la Nistru?”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Politiciana a menționat că orice tentativă reușită de reincorporare a zonei secesioniste din stânga Nistrului în teritoriul Republicii Moldova înseamnă căderea definitivă a acesteia de pe harta euroatlantică, iar aspirațiilor de unire cu România și integrare a în valorile euroatlantice li se pune capăt.
Ana Guțu a declarat că atunci când calitatea vieții cetățenilor din dreapta Nistrului va fi mai bună, atunci și cetățenii de dincolo de Nistru își vor dori să se reîntregească cu restul teritoriului constituțional al Republicii Moldova. Politiciana e de părere că autoritățile de la Chișinău trebuie să le ofere locuințe sau alte oportunități cetățenilor din stânga Nistrului care doresc să se mute în dreapta Nistrului. Potrivit ei, şi după 25 de ani de la izbucnirea războiului de agresiune a Rusiei împotriva Republicii Moldova, cu implicarea factorului politic, trebuie să ne întrebăm ce facem mai departe? Și aceasta pentru că de iure teritoriul de dincolo de Nistru aparține Republicii Moldova, dar de facto nu mai este controlat de 25 de ani.
În opinia sa, ceea ce se întâmplă în formatul 5+2 este o politică a pașilor mici, de trenare a soluționării problemelor oamenilor, fiindcă cetățenii noștri nu pot să circule liber dintr-o parte în alta. „Complicitatea care există între administrația autoproclamată de la Tiraspol și unii politicieni-businessmani de dincoace de Nistru este evidentă. Nu este pentru nimeni un secret nici faptul că reprezentanții KGB-ului din stânga Nistrului, locuiesc aici la Chișinău – au apartamente, au proprietăți, case și circulă liber, nu sunt arestați”, a spus Ana Guțu.
Politiciana consideră că Republica Moldova trebuie să pună hotar pe Nistru și să înghețe negocierile în formatul 5+2, pentru că teritoriul din stânga Nistrului nu va mai fi recuperat, iar negocierile sunt doar mimate. Potrivit ei, este necesară securizarea administrativă pe Nistru prin instalarea punctelor de control, care vor aparține autorităților constituționale ale Republicii Moldova, cu demarcarea clară a teritoriului controlat constituțional de Republica Moldova. Ulterior, urmează a fi asigurată libera circulație cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Președinta Partidului Dreapta consideră că adevărata soluționare a diferendului transnistrean constă în rezolvarea problemelor oamenilor, cu asigurarea securității lor economice, sociale, cu respectarea strictă a drepturilor omului tuturor cetățenilor, utilizând instrumentarul democratic național și internațional.
Dezbaterile publice „Care sunt șansele dezghețării conflictului înghețat de la Nistru?”, constituie ediția a 71-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.