Amnesty International atenționează autoritățile în legătură cu situația a doi deținuți

Amnesty International atenționează autoritățile din Moldova că și-au încălcat obligațiile privind drepturile omului, refuzând să ofere tratamentul medical obligatoriu în cazul a doi deținuți. Este vorba de Serghei Cosovan, om de afaceri și fost consilier local al orașului Codru, și David Davitean, fiul președintei diasporei armenești din Moldova. Într-un comunicat de presă remis de organizație se spune că Serghei Cosovan este grav bolnav de ciroză, iar David Davitean nu a primit îngrijiri medicale adecvate ca urmare a vătămărilor grave suferite în timpul detenției, din cauza presupuselor maltratări din partea personalului penitenciarului unde este deţinut, transmite IPN.

Amnesty International a colectat dovezi că Serghei Cosovan și David Davitean, deși necesită tratament medical specializat urgent în exterior, nu beneficiază de acesta. În aprilie, conducerea Penitenciarului nr. 16 nu i-a permis, în mod repetat, lui Serghei Cosovan, de 46 de ani, intervenția chirurgicală de urgență și tratamentul post-operator într-o unitate medicală specializată. La sfârșitul lunii iunie, angajații Penitenciarul nr. 13 au refuzat spitalizarea lui David Davitean, de 32 de ani, care a suferit leziuni multiple, inclusiv la nas și brațe.

Potrivit organizației, Procuratura Chișinăului nu a reacționat la acuzațiile de maltratare, în ciuda faptului că Administrația Națională a Penitenciarelor și oficiul Avocatului Poporului au confirmat rănile lui David Davitean. Totodată, organizaţia spune că a adresat la 18 iulie Procuraturii Generale o solicitare privind investigațiile în cazurile lui Serghei Cosovan și David Davitean, dar încă nu a primit un răspuns.

Amnesty International solicită Procuraturii să inițieze o investigație promptă, imparțială și eficientă a afirmațiilor lui David Davitean privind maltratarea în detenție și să-i tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați. Iar Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor trebuie să acționeze imediat pentru a oferi îngrijire medicală de urgență și spitalicească celor doi deținuți.

Serghei Cosovan a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 16 de la Pruncul la 26 septembrie 2017, sub acuzația de fraudă și abuz în serviciu. Perioada de detenție i-a fost extinsă de mai multe ori, timp în care ciroza preexistentă s-a înrăutățit, ducând la hemoragii repetate, care necesită intervenții chirurgicale.

David Davitean a fost condamnat pentru jaf, în 2017. Acesta s-a plâns, în repetate rânduri, că ar fi fost maltratat în Penitenciarul nr. 13. Într-o scrisoare către Amnesty International deținutul scrie că angajați din cadrul Penitenciarului l-au bătut timp de circa patru ore, aplicându-i lovituri cu o țeavă de metal. La intervenția părinților, David Davitean a fost adus la spital, unde specialiștii i-au recomandat tratament spitalicesc urgent, dar administrația Penitenciarului nr. 13 nu i-a oferit permisiunea.

Amnesty International amintește că în 2017 Comitetul ONU împotriva Torturii și-a arătat îngrijorarea cu privire la starea asistenței medicale acordate deținuților în sistemul penitenciar din Moldova. Comitetul a recomandat autorităților moldovenești să își intensifice eforturile de a angaja și instrui personalul medical, deoarece refuzul de a asigura îngrijiri medicale poate, în anumite circumstanțe, să constituie tortură sau alte rele tratamente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.