AMN şi PCRM au făcut un schimb de declaraţii referitor la situaţia din Republica Moldova
Fracţiunile de opoziţie şi de guvernământ au viziuni diferite faţă de situaţia din Republica Moldova. În timp ce Alianţa „Moldova Noastră” susţine că situaţia în ţară s-a destabilizat, Partidul Comuniştilor vorbeşte despre evoluţii pozitive.
Prim-vicepreşedintele AMN, deputatul Veaceslav Untilă a făcut joi, 23 martie o declaraţie în plenul Parlamentului, în care menţiona că R. Moldova nu se conformează în continuare angajamentelor asumate la admiterea în Consiliul Europei. După venirea la putere în 2001, OCRM „a uzurpat puterea în stat, a instaurat dictatura şi frica în societate”. Deşi a venit pe cale democratică, partidul de guvernământ nu îşi onorează angajamentele de reformare a sistemului politic, a sectorului public, a administraţiei şi autonomiei locale, a audiovizualului, justiţiei şi procuraturii, a menţionat Untilă.
În loc să stimuleze reformele europene, Partidul Comuniştilor se transformă continuu într-o frâna în calea pregătirii ţării pentru integrarea în Uniunea Europeană, şi asta pentru că formaţiunea respectivă se teme că reformele democratice o vor lipsi de mecanismele de menţinere la putere. Informarea obiectivă a cetăţenilor, existenţa unui sistem judecătoresc imparţial, o administraţie publică eficientă vor conduce la schimbarea inevitabilă pe cale democratică, a subliniat deputatul AMN.
Fracţiunea AMN a solicitat organizarea unei şedinţe speciale a Parlamentului, cu participarea şefului statului, a primului-ministru şi a membrilor Guvernului, pentru a discuta mersul reformelor şi respectarea angajamentelor asumate în faţa Consiliului Europei.
La rândul său, deputatul comunist Nicolae Bondarciuc a făcut o replică ca răspuns la o altă declaraţie a AMN din ultima şedinţă a Parlamentului, în care conducerea politică a ţării era acuzată de înrăutăţirea situaţiei din agricultură.
Bondarciuc a spus că afirmaţiile opoziţiei induc în eroare opinia publică şi că aceasta face atare declaraţii doar pentru a discredita autorităţile actuale şi pentru a câştiga dividende politice.
Potrivit declaraţiei de răspuns a PCRM, situaţia în agricultură, dar şi în alte domenii în ultimii 4-5 ani s-a ameliorat, şi asta datorită acţiunilor întreprinse de guvernare. Au fost adoptate un şir de acte legislative care contribuie la dezvoltarea acestui domeniu. Acuzaţiile opoziţiei, astfel, nu sunt actuale, potrivit deputatului comunist.
Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis, au declarat în finalul unei vizite de documentare la Chişinău (12-16 martie) că reformele democratice în Republica Moldova nu se desfăşoară suficient de repede.
Egidijus Vareikis a declarat că în R. Moldova lucrurile nu devin mai proaste, dar nici mai bune, iar R. Moldova trebuie să ţină cont de factorul timpului.
Ultima Rezoluţie a APCE faţă de situaţia din R. Moldova a fost aprobată de Adunarea Parlamentară la 4 octombrie 2005. Concluzia principală a fost că “timp de 10 ani în calitate de membru al Consiliul Europei, Moldova a avansat semnificativ pe calea reformelor democratice, dar un număr mare de angajamente nu au fost respectate într-o manieră satisfăcătoare”. Autorii raportului au menţionat atunci că sunt de acord să înceteze monitorizarea acţiunilor Moldovei, dar „acest lucru depinde de înseşi Republica Moldova”.