AMN critică modul în care a fost organizat BAC-ul
Liceenii sunt revoltaţi de modul în care s-au desfăşurat examenele de bacalaureat, dar şi de rezultatele acestora. Aceştia au fost stresaţi, iar în final s-au ales şi cu note foarte proaste, a spus luni, 6 iulie, într-o conferinţă de presă preşedintele Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urecheanu, transmite Info-Prim Neo.
„Guvernarea comunistă nu respectă dreptul tinerilor, deoarece aceştia nu reprezintă alegătorii formaţiunii. În anii trecuţi susţinerea BAC-ului reprezenta o sărbătoare pentru absolvenţi, acum însă aceste examene s-au transformat în stres, iar profesorii sunt suspectaţi a fi cei mai corupţi. Aceasta este o politică pe care Partidul Comuniştilor (PCRM) o promovează”, a declarat Urecheanu.
Potrivit lui, cele mai mici note absolvenţii le-au obţinut la limba română. „E o răzbunare a autorităţilor faţă de copii care au intenţia de a pleca la studii peste hotare. Dezordinea organizată în ţară îşi va lăsa amprenta şi la înmatriculare, deoarece regulile nu sunt clare şi fac dificil procesul admiterii la studii”, a mai spus liderul AMN.
Urecheanu a mai spus că şcolile profesionale nu pregătesc cadre pentru R. Moldova, ci şomeri care sunt nevoiţi să plece peste hotare. „Doar un număr mic de absolvenţi ai şcolilor profesionale sunt încadraţi în câmpul muncii în R. Moldova, restul fiind nevoiţi să plece. O perspectivă proastă o au şi absolvenţii care nu vor fi înmatriculaţi la facultate pentru că pe piaţa muncii din Moldova nu există locuri disponibile, astfel că tinerii nu vor putea să se angajeze”, mai spus Urecheanu.
Potrivit ex-viceministrului educaţiei Valentin Crudu, testele la bacalaureat au fost dificile, durata examenelor a fost prea mare, de 5-7 ore, ceea ce contravine regulamentului.
La fel, ex-viceministrul spune că în sălile de examinare a fost aglomeraţie, au fost prezenţi profesori, observatori, părinţi, ceea ce incomodat absolvenţii şi a creat impedimente în scrierea testelor.
„Nu a fost respectat regulamentul de examinare, iar rezultatele au fost prezentate cu întârziere. Rezultatele examenelor trebuiau prezentate la 28 iunie, şi nu la 2-4 iulie cum s-a procedat. Testele de bacalaureat ar fi trebuit verificate de doi profesori, nu doar de unul. Aceste date demonstrează că ministrul educaţiei şi tineretului (Larisa Şavga, n.r.) şi cei care o înconjoară habar nu au de ceea ce se întâmplă în şcolile de cultură generală”, a mai spus Crudu.
Aproximativ 32 mii de absolvenţi, inclusiv din colegii şi universităţi – anul compensator, dar şi de elevii din stânga Nistrului, au susţinut în acest an BAC-ul. În acest scop în republică au fost deschise 394 de centre de bacalaureat.