Amenzi noi pentru încălcări la folosirea simbolurilor de stat şi celor publice
Încălcarea modului de folosire a simbolurilor de stat ale Republicii Moldova (stema, drapelul şi imnul) sau ale unui alt stat va fi sancţionată cu amenzi de la 20 la 40 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor fizice, de la 35 la 75 unităţi convenţionale, aplicate persoanelor cu funcţii de răspundere, şi de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicate persoanelor juridice. Modificări în cauză la Codul Contravenţional şi în alte acte legislative au fost aprobate, miercuri, 29 august, de către Guvern, transmite Info-Prim Neo.
Modificările prevăd şi sancţiuni şi pentru alte nereguli legate de utilizarea simbolurilor de stat şi simbolurilor publice. Profanarea sau încălcarea intenţionată a modului de folosire a simbolurilor naţionale (altele decât stema, drapelul şi imnul) sau a simbolurilor teritoriale se va sancţiona cu amenzi de la 15 la 35 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor fizice, de la 30 la 60 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor cu funcţii de răspundere, şi de la 50 la100 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor juridice.
Amenzi vor fi aplicate şi pentru folosirea nereglementară a simbolurilor corporative ale autorităţilor centrale de specialitate, altor autorităţi centrale publice. Acestea vor varia între 10 şi 75 de unităţi convenţionale. Amenzile pentru utilizarea neautorizată a simbolurilor particulare neînregistrate va fi pedepsită cu amenzi de la 5 la 50 de unităţi convenţionale.
Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că un element absolut nou se referă la utilizarea în calitate de simbol public a unor însemne neînregistrate în modul stabilit de legislaţia cu privire la simbolurile naţionale. Aici amenzile aplicate vor varia între 15 şi 100 de unităţi convenţionale.
La eliberarea diplomei de înregistrare a simbolului public solicitatul achită o taxă de 500 lei. Dacă e vorba de o persoană juridică, taxa se ridică la 1500 de lei, iar în cazul copiilor scade până la 200 de lei. Autorităţile publice centrale şi locale, instituţiile publice vor fi eliberate integral de plata taxei, iar organizaţiile obşteşti cu statut de unitate publică – în proporţie de 65%.