Alineatul doi al articolului 52 din Legea cu privire la avocatură a fost exclus. Este vorba despre prevedea că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. Modificările la Legea cu privire la avocatură au fost votate în lectură finală, pe fundalul protestelor avocaților, organizate în fața Parlamentului, transmite IPN.
Președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, care este și autoarea amendamentului, a precizat în plen că în ultima săptămână au avut loc numeroase discuții cu privire la modificări legislative în cauză, în speță cu privire la amendamentul ce vine să excludă unele garanții pentru avocați. „În nicio țară europeană nu am văzut să fie necesară încuviințarea breslei, a organului care administrează breasla avocaților pentru anumite acțiuni procesuale. Garanțiile care sunt prezente în țările europene țin de securizarea secretului profesional și a comunicării între avocat și client”, a declarat Olesea Stamate.
Avocații au protestat în fața Parlamentului în timpul ședinței plenare, cerând amânarea amendamentului propus de către deputata PAS, Olesea Stamate. Comisa juridică a fost acuzată ca face abuz și induce în eroare parlamentarii, dar și breasla avocaților. Avocații spun că, pe timpul statului capturat, au fost persecutați, interceptați, reținuți, arestați. De aceea și insistă pe păstrarea garanțiilor prevăzute de lege, pe care le înlătură amendamentul propus de Olesea Stamate.