Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat vineri un amendament la Acordul de parteneriat cu Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova. Amendamentul vizează acoperirea cheltuielilor pentru serviciile medicale acordate refugiaților din Ucraina în primele două luni ale anului 2023, înainte de implementarea de către Republica Moldova a mecanismului de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, transmite IPN.
Este vorba despre serviciile de dializă oferite în condiții de ambulatoriu și staționar, servicii medicale de urgență prespitalicești și cele de urgență spitalicești pentru femeile cu vârsta de peste 55 de ani și bărbați, servicii de asistență medicală primară și spitalicească.
În cadrul evenimentului de semnare a documentului, Ion Dodon, directorul general al CNAM, le-a mulțumit reprezentanților OIM pentru deschiderea manifestată în a răspunde prompt necesității de a acoperi cheltuielile pentru asistența medicală prestată refugiaților.
„Acest amendament vine să remedieze situația în ceea ce privește finanțarea serviciilor respective în primele două luni ale anului curent, perioadă de dinaintea obținerii de către refugiați a statutului de protecție temporară în țara noastră. Este un ajutor important, ce contribuie la reducerea presiunii financiare asupra bugetului de stat”, a menționat Ion Dodon.
La rândul său, Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, a subliniat că sprijinul financiar acordat Republicii Moldova reprezintă un gest de solidaritate cu persoanele refugiate aflate în dificultate. „Astfel ne unim eforturile pentru a aduce speranță, vindecare și alinare în momentele cruciale”, a remarcat oficialul, citat într-un comunicat de presă.
Finanțarea cheltuielilor respective de către Organizația Internațională pentru Migrație prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină are loc în cadrul a patru proiecte destinate acordării ajutorului necesar refugiaților din Ucraina.
Bugetul total estimat de CNAM și OIM pentru oferirea pe parcursul anului curent a serviciilor medicale refugiaților din Ucraina este de 730 de mii de dolari SUA.