Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune introducerea în Codul Muncii a noţiunii de „concediu paternal”. Acesta va putea fi oferit ambilor părinţi concomitent în primele 2 luni de la naşterea copilului, pentru o perioadă de 28 de zile calendaristice, transmite IPN.
Pe perioada concediului dat salariatul va primi o îndemnizaţie paternală, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar. Îndemnizaţia va fi achitată din fondul de salarii al unităţii în care este angajat. În proiect se menţionează că angajatorii vor fi obligaţi să încurajeze salariaţii să beneficieze de concediul paternal. Cei care le vor vor crea impedimente vor fi sancţionaţi.
Directorul Asociaţiei „Copil, Comunitate, Familie” Moldova, Liliana Rotaru, a declarat pentru IPN că un asemenea proiect este binevenit deoarece va ajuta întreaga familie. „În primele luni de la naştere, mamele au foarte mare nevoie de ajutor, de susţinere, de sprijin, atât fizic, cât şi emoţional. Multe dintre femei se confruntă cu depresie post-natală şi în această situaţie soţul va putea fi alături pentru a o ajuta. Este foarte important să fie tatăl alături de mamă şi bebeluş, pentru că se împart şi responsabilităţile pentru îngrijirea copilului”, a spus directorul asociaţiei.
În Suedia legislaţia chiar obligă taţii să-şi ia concediu paternal, pentru ca să se pună o temelie bună a familiei şi se prevină eventuale crize de viitor.