Ambasadorul UE, despre schimbarea Guvernului, riscurile de securitate și reforma justiției

Uniunea Europeană salută învestirea Guvernului în frunte cu Dorin Recean, dar apreciază și activitatea fostului premier Natalia Gavrilița, care depus eforturi considerabile în vederea apropierii de UE. Declarația a fost făcută de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. În cadrul unei conferințe de presă, diplomatul s-a referit la mai multe subiecte, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică, amenințările la adresa securității naționale, cât și avantajele obținerii statutului de țară candidat la aderare, transmite IPN.

„Guvernul condus de Natalia Gavrilița a avut de depășit mai multe crize și cred că s-a descurcat foarte bine, iar sub conducerea ei, țara a reușit să întreprindă mai multe măsuri în vederea obținerii statutului de stat candidat la aderarea și apropierea de UE. Cred că anul 2022 ne-a demonstrat cât de importantă a fost orientarea pe calea europeană. Moldovenii sunt parte a Uniunii Europene”, a spus șeful delegației UE la Chișinău.

Referindu-se la războiul Rusiei declanșat în Ucraina, diplomatul a menționat că suportul oferit de cetățenii moldoveni pentru refugiați a demonstrat multă solidaritate, dar a ținut să precizeze că UE a contribuit esențial în vederea depășirii crizei refugiaților, preluând o parte din presiunea carea a căzut pe umerii Republicii Moldova.

„În seara de 24 februarie vom deconecta lumina pentru a comemora persoanele decedate în urma acestui război. Noi am încercat să contracarăm dezinformarea și să instruim jurnaliștii. Evident, dezinformare a fost nu doar în Republica Moldova. De aceea este important să lucrăm asupra sprijinirii critice”, a mai spus el.

Cât privește agenda europeană și îndeplinirea condiționalităților necesare apropierii de UE, Jānis Mažeiks a spus că Guvernul a depus foarte multe eforturi lucrând asupra celor 9 domenii importante, cinci dintre care sunt legate de reforma justiției și combaterea corupției.

„O parte din aceste reforme au fost frustrante și lente pentru unii cetățeni, însă noi vă îndemnăm la răbdare, întrucât aceste procese trebuie să fie independente. Foarte multe lucruri mai trebuie făcute. Țara lucrează în mod pragmatic asupra acestor probleme identificate. Noi sperăm că vor fi lucruri pe care le veți putea implementa rapid. Procesul de aderare durează ani de zile, iar dacă există un angajament din partea oamenilor țării, nu doar a conducerii, atunci această perioadă de a deveni membru al UE poate fi mai scurtă. Și invers, dacă va exista o schimbare de opinii, atunci procesul ar putea fi mai anevoios”, a mai declarat ambasadorul UE.

Referindu-se la îngrijorările din spațiul public cu privire la tentativele de a destabiliza situația din Republica Moldova, ambasadorul a declarat că este importnat ca țara să își consolideze reziliența. „Este vorba de sporirea capacităților Republicii Moldova pe dimensiunea asigurării securității hotarelor țării. De asemenea, e important să consolidăm și sistemul inormațional. În acest sens, vreau să spun că nu este vorba doar despre creșterea capacităților de apărare prin armată, dar e vorba și despre securitatea cibernetică și securitatea energetică. Este foarte important să lucrăm la toate aspectele. Pentru noi, sprijinul pentru suveranitatea și independența Republicii Moldova este esențial. Iată de ce continuăm să oferim sprijin care nu este doar financiar, dar și sub formă de expertiză sau sprijin politic”, a menționat ambasadorul european.

Întrebat despre modul în care UE monitorizează cum sunt cheltuiți banii europeni în Republica Modlova, ambasadorul a ținut să precizeze că autoritățile europene au grijă să fie asigurată transparența proceselor. „Trebuie să menționez că în componența delegației UE există o secție întreagă care monitorizează dacă fondurile sunt corect direcționate și folosite. În caz că depistăm anumite abateri, încercăm să recuperăm fondurile cheltuite ineficient”, a precizat Jānis Mažeiks.

Jānis Mažeiks și-a început mandatul în Republica Moldova în septembrie 2021.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.