Ambasadorul SUA: Mă simt sigur în Moldova. Nu există o amenințare militară imediată

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, califică Republica Moldova drept o țară sigură, deși se află în vecinătatea imediată a unui război. Diplomatul spune că, deocamdată, nu există informații care ar atesta o eventuală amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Ambasadorul SUA spune că țara sa va continua să ofere sprijin Republicii Moldova, mai ales în eventualitatea unui nou val de refugiați ucraineni. De asemenea, SUA vor continua să sprijine economia Republicii Moldova, puternic afectată de agresiunea militară din Ucraina, notează IPN.

Ambasadorul SUA la Chișinău spune că riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova sunt constant monitorizate și, deocamdată, nu există indicii care ar trăda o eventuală implicare a Republicii Moldova în război. Diplomatul american spune că SUA vor continua să ofere Chișinăului asistență financiară și logistică pentru a face față crizelor generate de prelungirea războiului din Ucraina.

„Mă simt sigur aici. Familia mea este aici, cu mine. Ambasada funcționează în regim normal. Noi nu avem informații care să arate că ar exista o amenințare militară imediată, directă la adresa Republicii Moldova. Este o situație pe care o urmărim în fiecare zi. Cred că Republica Moldova este o țară care lucrează mult asupra rezilienței sale, de asemenea, încearcă să avanseze în implementarea agendei de reforme. Republica Moldova poate conta pe un partener puternic – SUA și statele Uniunii Europene. Noi am fost consecvenți în privința ajutorului acordat Ucrainei. Credem că și pe viitor este important să ajutăm comunitatea internațională să se pregătească pentru orice tip de activități pentru că ar putea fi vorba de un nou val de refugiați, vom continua să lucrăm cu cei de la frontieră, cu organele de drept, îi vom ajuta cu mai multă comunicare și mai mult echipament”, a spus diplomatul american în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Kent D. Logsdon spune că țara sa a apreciat intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol după incidentele provocatoare din regiunea transnistreană. Diplomatul spune că SUA insistă pe soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, prin identificarea unui statut special regiunii transnistrene, în limitele frontierelor recunoscute la nivel internațional.

„Incidentele din regiunea separatistă transnistreană ne-au îngrijorat. A fost foarte important că atât conducerea de pe malul stâng, cât și cea de pe malul drept, s-au asigurat că aceste incidente nu escaladează. Noi am fost asigurați pe întreaga perioadă a războiului din Ucraina că cele două părți sunt în dialog constant, vedem ședințele în format 1+1 cu negociatorii, în pofida tensiunilor și dificultăților care există între cei doi parteneri. Dacă războiul din Ucraina va continua o perioadă îndelungată de timp, este foarte important pentru Republica Moldova să se gândească la securitatea sa proprie. Acum formatul 5+2 este unicul pe care-l avem la dispoziție. Formatul 5+2 sub conducerea OSCE trebuie să continue. Sigur, va trebui să ne gândim la ceva nou, după conflictul din Ucraina. Noi considerăm că trebuie să existe un statut special pentru Transnistria, în cadrul acestui stat integru și suveran – Republica Moldova”, a mai spus Kent D. Logsdon.

Ambasadorul american a menționat că SUA susțin dezvoltarea economică a Republicii Moldova, inclusiv, prin programul USAID în valoare de 35 de milioane de dolari, lansat recent. Programul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri și comerțul din Republica Moldova în contextul crizei regionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.