Ambasadorul roman a discutat cu primarul de Ceadâr-Lunga despre proiectele care pot fi dezvoltate

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a întreprins miercuri o vizită în orașul Ceadâr-Lunga din Republica Moldova. Cu primarul Anatolie Topal a discutat proiectele care pot fi dezvoltate împreună cu autoritățile locale, transmite IPN cu referință la InfoPrut.

„La Ceadâr-Lunga oamenii își doresc, în primul rând, pace și prosperitate și un viitor mai bun pentru copiii lor. Și este tot mai evident că acest viitor este acasă, în Europa”, a menționat diplomatul român.

Totodată, ambasadorul României la Chișinău s-a referit și la propaganda externă, care induce în eroare populația din UTA Găgăuzia. „Am discutat și despre provocările reprezentate de propaganda externa și fake news, dar și despre cum promisiunile false venite din Est amăgesc oamenii, fără să aducă bunăstarea promisă. Împreună trebuie să devenim mai rezilienți și să ne asigurăm că viitorul european al Republica Moldova devine realitate”, a transmis Cristian-Leon Țurcanu.

De asemenea, el a vizitat și Liceul Teoretic „Mihail Ceachir” din Ceadâr-Lunga, unde copiii găgăuzi învață din clasele primare în limba română.

„În Găgăuzia, părinții și copiii își doresc să învețe limba română, ei înțelegând nu doar importanța cunoașterii limbii oficiale a Republicii Moldova, ci și faptul că limba română este o limbă oficială a Uniunii Europene. Am vizitat Liceul Teoretic „Mihail Ceachir”, unde copiii găgăuzi învață deja în clasele primare în limba română, iar din această toamnă urmează să funcționeze și clasa a cincea. Am discutat cu primarul Anatolii Topal și cu conducerea liceului despre necesitatea îmbunătățirii condițiilor de studiu și importanța unui sprijin consistent în acest sens. Totodată, am discutat despre posibile proiecte comune și modul în care România poate sprijini eforturile autorităților locale și centrale de la Chișinău”, a remarcat ambasadorul României la Chișinău.

În aceeași zi, ambasadorul a vizitat localitatea Carabetovca din raionul Basarabeasca și orașul Cimișlia. Acolo se află două din cele 52 de secții de votare pe care autoritățile din România le vor deschide în Republica Moldova la alegerile europarlamentare din 9 iunie, precizează sursa citată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.