Istoria polonezilor care au fost nevoiți să ajungă în Basarabia a fost la început tristă, dar totuși frumoasă. Declarația a fost făcută pentru IPN de Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei la Chișinău, prezent astăzi la Biblioteca Națională, unde a fost lansat volumul „Polonezii în Basarabia în anii 1812-1918” de Anna Skowronek.
„Evenimentul de astăzi este legat de istoria polonezilor de aici, din Basarabia. Această istorie a fost la început tristă, dar totuși frumoasă, pentru că arată iubirea care s-a creat între polonezi și ținuturile basarabene”, a spus Bartlomiej Zdaniuk. Acesta a mai menționat că în Republica Moldova trăiesc astăzi în jur de 20 de mii de polonezi.
Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a menționat pentru IPN că instituția care o conduce este gazdă constantă a evenimentelor organizate de Ambasada Poloniei la Chișinău. „Noi suntem conștienți că o diasporă considerabilă de polonezi a trăit pe teritoriile basarabene. Ei au lăsat urme adânci în cultura Basarabiei. Evenimentul de astăzi se înscrie în acea suită de evenimente la care participă polonezii, care sunt parte și a Republicii Moldova, pentru că împreună dezvoltăm aici cultura și economia”, a menționat Elena Pintilei.
Ilona Czamanska, doctor habilitat, profesor la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia, care a prezentat volumul în cadrul evenimentului de la Biblioteca Națională, a declarat pentru IPN că între polonezii acelor vremuri și basarabeni existau multe legături culturale, economice, personale, de familie chiar. „Eu vreau să spun că în carte se vorbește despre tradițiile comune ale polonezilor și basarabenilor, apărute până în secolul XIX”.
Potrivit șefei secției „Literaturile lumii” de la Biblioteca Națională, Elina Bulgarin, cei interesați pot împrumuta deja volumul pentru a fi citit.