Ambasadorul OSCE în Moldova despre problema Transnistriei şi a Găgăuziei

Guvernul de la Chişinău nu a făcut niciun gest atractiv pentru Transnistria, un gest care ar permite locuitorilor din zona respectivă să se simtă confortabil. Declaraţia aparţine ambasadoarei OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, şi a fost lansată luni seara în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.

„Guvernanţii de la Chişinău ar trebui să vină cu mai multe propuneri atractive pentru locuitorii Transnistriei, iar una ar fi să se întreprindă mai multe eforturi pentru a se comunica cu această regiune în limba rusă”, a precizat ambasadoarea.

Brush este de părerea că „Moscova respectă independenţa Republicii Moldova, însă este deranjată de parcursul ei european”, fapt pentru care foloseşte regiunea separatistă pentru a şantaja Chişinăul.

Şeful misiunii OSCE a mai declarat că în ultimul timp se simte o ameliorare a dialogului dintre Chişinău şi Comrat, iar acest fapt s-ar datora referendumului neconstituţional din autonomia găgăuză. „Nu sunt o adeptă a referendumurilor, deoarece consider că populaţia poate fi uşor influenţată, iar în consecinţă rezultatele acestor scrutine nu sunt relevante. De asemenea, consider referendumul desfăşurat în autonomia găgăuză drept unul ilegal. Totuşi, latura pozitivă a acestui scrutin este că i-a făcut pe politicienii de la Chişinău să acorde mai multă atenţie problemei găgăuze şi să se lanseze într-un dialog constructiv”,  a declarat Jennifer Brush.

Analistul politic, Igor Boţan, invitatul permanent al emisiunii, a declarat că Rusia are interese strategice în regiunea transnistreană. „Moscova cheltuie anual cel puţin un milliard de dolari pentru întreţinerea Transnistriei, iar peste două sute de mii de transnistreni au primit cetăţenia Federaţiei Ruse. Ultimul moment va servi oricând un pretext pentru Moscova să intervină în Transnistria, chipurile, să-şi apere cetăţenii”, a conchis Boţan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.