Ministerul de externe al Federației Ruse l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, pentru a i se exprima protestul categoric față de ceea ce autoritățile ruse au calificat drept „acțiuni neprietenoase ale autorităților de la Chișinău”. De asemenea, diplomatul a fost informat despre interdicția de a intra pe teritoriul Rusiei pentru 12 cetățeni ai Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că decizia Federației Ruse este una regretabilă, însă astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse, transmite IPN.
Ministerul rus de la Moscova menționează că „acțiunile neprietenoase presupun persecuția motivată politic în privința presei ruse și a presei de limbă rusă, contrar angajamentelor internaționale ale Chișinăului cu privire la dreptul la libera exprimare”.
„Cazurile de discriminare împotriva cetățenilor ruși care intră în Moldova au devenit sistemice, iar refuzurile nefondate de a trece frontiera au devenit tot mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură anti-rusă. Ambasadorului i-a fost adus la cunoștința decizia de a interzice intrarea pe teritoriul Federației Ruse pentru un număr de oficiali ai Republicii Moldova ca răspuns la acțiunile conducerii moldovenești”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului rus.
Instituția de la Moscova mai menționează că ambasadorului i-a fost exprimată și îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în mass-media despre planurile Republicii Moldova de a acorda asistență în pregătirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea instructorilor din țările NATO. „A fost subliniat că un astfel de sprijin este inacceptabil, care duce la erodarea statutului de neutralitate al Moldovei și la implicarea directă în ostilitățile de partea regimului de la Kiev”, se mai arată în comunicat.
Contactat de IPN, ofițerul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Filip Cojocaru, a precizat că decizia Federației Ruse este una regretabilă. „Dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”, a menționat Filip Cojocaru.
Printre persoanele vizate de interdicția de a intra în Rusia se numără șapte jurnaliști, o consilieră prezidențială, dar și șeful cabinetului președintelui țării. De asemenea, sunt vizați secretarul general al Guvernului, un membru al Consiliului Audiovizualului și coordonatorul Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.