Și în Letonia există multă propagandă și dezinformare, iar pentru a combate acest fenomen a fost creat StratCom, Centrul NATO de Comunicare Strategică. Este declarația ambasadorului Letoniei în Republica Moldova, Edgars Bondars, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Cum se pot apăra țările mici?”, organizată de Agenția de presă IPN. Diplomatul leton spune că pentru a face față fenomenului propagandei și pentru a distinge informația falsă de adevăr sunt necesare creșterea nivelului de educație a oamenilor și dezvoltarea gândirii critice.
Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova spune că, în contextul războiului din Ucraina, țara sa are un sentiment de siguranță datorită apartenenței la NATO. De asemenea, potrivit diplomatului, letonii sunt gata să-și protejeze țara de o eventuală invazie, fapt demonstrat de numărul mare de voluntari care se înrolează în Garda Națională a Letoniei.
„Letonia, în calitate de membru NATO, acționează diferit și există diferențe și în privința percepției siguranței. Există o percepție mai mare a siguranței, datorită faptului că noi facem parte din NATO. În Letonia atragem o atenție mai mare creșterii procentului din PIB destinat domeniului de apărare. De asemenea, încercăm să explicăm populației care este situația la nivel mondial și ce putem face noi. Ce poate face fiecare cetățean în mod individual. În Letonia avem Garda Națională, care este o entitate militară populară, dar care este voluntară. Ea a fost creată în 1990, iar după ce a început agresiunea militară rusă din Ucraina foarte mulți oameni s-au înrolat în Garda Națională. Este un bun indicator al percepției oamenilor din Letonia față de acest război. Există dorința oamenilor de a se proteja și de nu permite scenariul din 1940 când, chipurile, noi nu ne-am opus agresiunii de ocupație din partea Uniunii Sovietice”, a spus ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Letone în Republica Moldova, Edgars Bondars.
Ambasadorul leton spune că încă de la declararea Independenței țara sa se confruntă cu fenomenul propagandei și dezinformării. În acest context, autoritățile de la Riga au decis crearea Centrului NATO de Comunicare Strategică, iar numeroși jurnaliști depun eforturi constante pentru a combate știrile false generate de Federația Rusă.
„Elementele și riscurile războiului hibrid noi le simțim permanent, chiar din momentul declarării Independenței. Avem foarte multă dezinformare și minciună. În Letonia avem centrul StratCom, Centrul de Comunicare Strategică NATO care se ocupă de deconspirarea și combaterea informațiilor false. Avem mulți jurnaliști care acționează în domeniul combaterii dezinformării. Avem rețelele sociale, unde rapid apar informațiile, pe care oamenii le dezbat. Sunt opinii diferite, dar totuși cel mai important element pentru a înțelege lucrurile este gândirea critică. Dacă omul este educat și are gândire critică, el repede poate distinge informațiile false de adevăr”, a mai spus diplomatul.
Diplomatul leton a menționat că decizia privind o eventuală aderare la NATO aparține cetățenilor, însă această decizie trebuie să fie una bazată de cunoașterea realităților geopolitice.
„De ce să te temi de extinderea NATO, dacă țara asta își dorește? Întotdeauna există diplomație, există dialog, există soluții non-militare. Sunt de părere că oamenii trebuie să determine cursul unei țări. Dar pentru asta oamenii trebuie să aibă un punct de vedere obiectiv, să conștientizeze realitățile ca să poată decide. Pentru asta e nevoie de educație, de cunoștințe și de gândire critică”, a conchis ambasadorul Edgars Bondars.
Dezbaterea publică la tema „Cum se pot apăra țările mici?” este ediția a 311-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de Presă IPN desfășoară acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.