Ambasadorul Kent Longsdon: SUA și Republica Moldova au multe de celebrat împreună

„SUA și Republica Moldova au multe de celebrat împreună și multe de realizat împreună”, a menționat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Longsdon, într-un mesaj video în limba română, postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite, cu ocazia marcării a 30 de ani de la stabilirea parteneriatului între SUA și Republica Moldova, transmite IPN.

„Importantul parteneriat între Statele Unite și Republica Moldova” a început ca un acord între guverne și a fost construit prin „legăturile de la om la om, formate din acel moment”. Ambasadorul Kent Longsdon a asigurat cetățenii Republicii Moldova că va contribui la fortificarea acestui parteneriat. Zece ambasadori americani care l-au precedat pe Kent Longsdon în misiunea din Republica Moldova au contribuit  și ei la realizarea acestui obiectiv. „Legăturile noastre sunt tot mai puternice pe an ce trece. Parteneriatul nostru ne-a ajutat să înfruntăm împreună o pandemie globală. Statele Unite ale Americii au livrat vaccinuri care oferă acum protecție salvatoare pentru sute de mii de moldoveni”, a specificat diplomatul american.

Kent Longsdon a precizat că, din 1992, Statele Unite au investit peste 1,5 miliarde de dolari în Republica Moldova în toate domeniile, de la drumuri și infrastructură, până la agricultură și mediul academic. „Mii de vieți ale cetățenilor Moldovei au fost îmbunătățite prin aceste proiecte”. „Acesta este doar începutul. Vom continua să ne construim parteneriatul împreună, în baza valorilor comune și a intereselor comune. Știu că parteneriatul nostru va crește și va prospera în următorii 30 de ani”, a conchis Kent Longsdon.

Noul ambasador american în Republica Moldova i-a înmânat scrisorile de acreditare președintelui Maia Sandu în data de 16 februarie. Kent Logsdon i-a comunicat șefei statului că „așteaptă cu nerăbdare să consolideze parteneriatul strâns dintre cele două țări ale noastre”.

Cu ocazia marcării a 30 de ani de la stabilirea parteneriatului între SUA și Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat de presă în care precizează că „SUA se află printre principalii investitori și parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, acordând pe parcursul a trei decenii un sprijin impresionant, atât prin suport tehnic, financiar, cât și de dezvoltare”.„Pe 18 februarie 1992, Republica Moldova și SUA au stabilit relații diplomatice, pavând astfel calea spre edificarea unor relații bilaterale dinamice și în ascensiune continuă, bazate pe comunitatea de valori cum ar fi atașamentul pentru democrație, edificarea statului de drept și protejarea drepturilor omului”, precizează sursa citată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.