Ambasada Austriei şi-a inaugurat sediul la Chişinău

La Chişinău a fost inaugurat sediul Ambasadei Austriei. Acesta este localizat pe strada Alexei Mateevici, 23 a, într-o clădire istorică, monument de arhitectură naţională. Până acum Ambasada Austriei în Republica Moldova avea reşedinţa la Bucureşti, România, transmite IPN.

Ambasadorul Michael Schwarzinger a menţionat, în cadrul ceremoniei, că această decizie a Guvernului Austriei are loc într-un moment al unui buget de austeritate, atunci când s-au închis alte ambasade şi consulate austriece. Ambasadorul a mai menţionat că între Moldova şi Austria sunt 21 de ani de relaţii excelente, iar deschiderea unui sediul la Chişinău va consolida aceste relaţii.

Secretarul austriac de stat pentru afaceri europene, Reinhold Lopatka, a subliniat că deschiderea acestei ambasade reflectă cât sunt de importante relaţiile bilaterale între Austria şi Moldova. Secretarul de Stat a mai spus că această clădire trebuie să fie un loc de întâlnire, expoziţii, recepţii, săli de conferinţe.

Şeful Biroului de coordonare a cooperării tehnice a ambasadei, Gerhard Schaumberger, a declarat că în noul sediu se află biroul de cooperare tehnică al Austriei, biroul ataşatului social, biroul ataşatului responsabil de afaceri poliţieneşti şi biroul responsabilului pentru sectorul învăţământului. Vizele pentru Austria se vor elibera la Centrul Comun de Vize din Chişinău. Gerhard Schaumberger a mai spus că Austria eliberează foarte multe vize pentru moldoveni, iar numărul acestora creşte în perioada vacanţelor de vară şi iarnă.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, prezent la inaugurare, a subliniat că această decizie, de deschidere a unei ambasade la Chişinău, este interpretată ca o susţinere a procesului de transformare a Republicii Moldova. „Chiar şi fără o prezenţă diplomatică, prezenţa Austriei la Chişinău a fost una remarcabilă în orice domeniu”, a spus ministrul, făcând referire la proiecte sociale şi de dezvoltare implementate. Iurie Leancă a mai menţionat sprijinul Austriei pe calea integrării europene, mai ales în acest moment, când Republica Moldova parcurge o situaţie deloc simplă.

Ultima investiţie a Austriei în Republica Moldova a fost făcută în domeniul sănătăţii, în valoare de 7,5 milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.