Amânarea reformei privind finanţele locale nu are legătură cu alegerile parlamentare, deputat

Amânarea implementării Legii privind descentralizarea finanţelor publice locale nu are legătură cu alegerile parlamentare din anul 2014. Unii primari nu sunt gata să gestioneze singuri finanţele locale. Trebuie să evaluăm impactul reformei pentru a minimaliza unele riscuri. Declaraţia a fost făcută de deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi, în cadrul emisiunei „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit deputatului, circa o treime din administraţiile publice locale nu sunt capabile să-şi administreze individual şi coerent finanţele. „Argumentul amânării legii din cauza viitoarelor alegeri parlamentare este unul nejustificat. Ar trebui să avem o conlucrare cu primarii şi să evităm problemele”, a spus Valeriu Gileţchi.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că o astfel de lege trebuia să fie adoptată încă din anii 2000, iar faptul că nu a fost pusă în practică din anul 2014 ţine doar de viitoarea campanie electorală. „Guvernarea vrea să ţină primarii cu capul plecat”, a spus Dorin Chirtoacă. Potrivit acestuia, strategia de implementare a descentralizării finanţelor publice locale pentru cele 4 unităţi administrativ-teritoriale a fost adoptată doar pentru a arăta Comisiei Europene că se lucrează la acest capitol. „Legea a fost amânată prin şmecherii, pentru a se asigura că vor avea în continuare influenţă şi vor fi susţinuţi în campania electorală pentru a-şi păstra fotoliile”, a spus Dorin Chirtoacă.

Primarul satului Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, a spus că la această reformă s-a lucrat 3 ani şi este foarte dezamăgit că deputaţii au decis s-o amâne până în ianuarie 2015. „Am avut aşteptări mari de la acest proiect de lege. Noul sistem de finanţe publice este benefic atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru administraţia publică centrală”, a spus primarul. Acesta a afirmat că finanţele pentru primării sunt partajate pe principiu politic şi sunt negocieri între primari şi deputaţi referitor la suma care urmează să o primească pentru dezvoltare. Nicolae Tudoreanu a spus că chiar dacă deputaţii au promis punerea în practică a reformei în anul 2015, aceasta va mai fi amânată pentru anii viitori.

Parlamentul a votat, vineri, 1 noiembrie, în lectură finală proiectul de modificare a legii cu privire la finanţele publice locale. Pe parcursul anului 2014 noile prevederi vor fi aplicate în trei raioane-pilot şi în municipiul Chişinău. În restul unităţilor administrativ-teritoriale modificările vor intra în vigoare începând cu 2015. Proiectul va fi pilotat în raionul Basarabeasca, Ocniţa, Râşcani şi în municipiul Chişinău. Acest lucru a trezit nemulţumiri din partea unor primari.

Anterior, primarii au organizat proteste în care au cerut implementarea legii din anul 2014.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.