Când se naște un copil cu sindromul Down, părinții sunt într-o stare de șoc și nu știu ce să facă mai departe, având nevoie de ajutor. Asociația Obștească a persoanelor cu sindrom Down din Republica Moldova „SUNSHINE” a realizat un îndrumar pentru părinți, care deja a fost repartizat în maternități din municipiul Chișinău. Acțiunea a fost posibilă în cadrul proiectului „Am sindrom Down! Am dreptul la viață!”, realizat cu suportul Fundației Est Europene, finanțat de Ambasada Suediei.
În cadrul unei conferință de presă la IPN, Ala Burlaca, președintă a Asociației, a menționat cât este de importantă susținerea familiilor în care se naște un copil care nu este neurotipic. Părinții sunt încurajați să nu le pună etichete propriilor copii și să nu creadă că ei nu se pot dezvolta, să acționeze pentru că intervenția timpurie este foarte importantă.
În cadrul proiectului, părinții copiilor cu sindrom Down au beneficiat de trei ședințe cu specialiști din diverse domeniu: medic neuro-pediatru, reprezentant al serviciului de asistență psiho-pedagogică, reprezentant al direcției de protecție a copilului. Părinții au beneficiat de suport psihologic și informativ, au fost informați despre drepturile pe care le au și pașii pe care trebuie să-i facă în momente dificile.
A fost preconizată și o tabără de vară, dar, din cauza pandemiei, activitățile au fost anulate. În schimb, tuturor beneficiarilor asociației, în număr de 165 de persoane, li s-au oferit kit-uri educative repartizate după vârstă și enciclopedii ilustrate. Luna octombrie este luna de conștientizare și informare despre sindromul Down și s-au întreprins cele mai multe activități. Asociația este în așteptarea lansării unui desen animat, informativ, despre copiii cu sindromul Down. Desemnul animat a fost sonorizat de un copil cu acest sindrom.
În cadrul proiectului a apărut posibilitatea de a procura un proiector și un ecran pentru asociație, foarte necesare pentru activitățile pe care le desfășoară. Acum, Asociația este în tratative cu reprezentanții statului pentru a le fi acordat spațiul promis.