[Am pierdut un Poet, dar am câştigat un mare Ambasador în ceruri]
[2009-01-19] Grigore Vieru a fost un simbol al renaşterii naţionale, iar moartea poetului reprezintă o pierdere irecuperabilă, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi. „Prin întreaga sa activitate, prin opera sa, Grigore Vieru a dialogat cu cei mici şi cu cei mari anume despre acest destin al nostru, despre identitatea noastră, despre adevărul ştiinţific şi istoric, făcând o punte de legătură între cultura românească din Basarabia cu cea din Ţară. Grigore Vieru a fost şi va rămâne o personalitate unică, irepetabilă, o fiinţă într-o poezie, într-un adevăr, într-o limbă română, întru dreptate”, a spus academicianul.
Poetul Iulian Filip spune că Grigore Vieru, care l-a modul cel mai direct a lucrat în fiecare casă, prin copii, prin cuvânt, i-a sensibilizat şi pe cei maturi ca să descopere opera de-o seamă cu dânşii. „Nu am mai avut un aşa precedent de consacrare şi de angajare totală, şi cred că e o pierdere irecuperabilă”, a spus poetul.
Compozitorul Eugen Doga, prieten cu Grigore Vieru, susţine că acesta a fost „o stea” despre care „puţine lucruri frumoase s-au spus”. „S-a stins o stea. Steaua care din păcate n-a fost de mulţi văzută, dar lipsa căreia, acum, ca niciodată, este observată, deoarece ea era nu numai lumină, era şi căldură, era şi spirit (...) A fost un om ieşit din comun. Pe plaiurile acestea niciodată nu a mai fost ceva de această mărime, de această valoare, de această importanţă pentru neamul nostru. Este o pierdere pentru tot neamul, indiscutabil (...) Puţine lucruri frumoase s-au spus în adresa lui, ăsta este păcatul nostru”, a spus compozitorul.
„Era cel mai cunoscut scriitor român”, a spus despre Grigore Vieru scriitorul Nicolae Dabija. „M-am convins de asta aflându-mă cu el în comunităţile locuite de români, din Ungaria, Serbia, Bucovina de Nord, Basarabia de Sud. El a fost pentru noi un model, el a fost un stegar şi am impresia că a căzut stegar. Dar drapelul a fost preluat îndată de acele generaţii care au fost crescute de manualele pe care le-a scris Vieru, crescute de poeziile lui, de cântecele lui”, a spus Dabija. Scriitorul îl caracterizează pe Grigore Vieru ca pe „o fire atât de modestă încât se străduia parcă să meargă printre noi mai mult în vârful degetelor. Astfel încât să nu deranjeze, astfel încât să nu observăm ca îi suntem contemporani”. „Prezenţa lui la acele Mari Adunări Naţionale de la începutul anilor 80 încuraja mulţimea. Meritele lui în limba română, revenirea la alfabetul latin, lupta pentru identitate naţională sunt enorme”, a spus Dabija.
„Am pierdut un poet, dar am câştigat un mare Ambasador în ceruri”, a spus scriitorul Aurelian Silvestru. „Divinitatea e cu noi, pentru că şi poetul a rămas cu noi. A rămas zidit în versuri, în cuvinte, în durerea românilor de pretudindeni pe care a purtat-o cu atâta demnitate pe umerii săi firavi.”, a mai spus Aurelian Silvestru.
Inima lui Grigore Vieru a încetat să bată la 18 ianuarie, în urma unui tragic accident rutier suferit cu două zile mai devreve. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Grigore Vieru a decedat în urma unui stop cardiac la orele 01.20 în noaptea de sâmbătă spre duminică, 18 ianuarie. Decesul s-a produs pe fundalul de insuficienţă cardiovasculară, insuficienţă renalo-hepatică şi insuficienţă respiratorie.
Corpul neînsufleţit al poetului Grigore Vieru va fi înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească. Marţi, 20 ianuarie 2009, a fost decretată drept zi de doliu naţional.
[Sute de creştini au venit la Biserica Sf. Teodora de la Sihla să se roage şi să-şi ia rămas bun de la Poet]
[2009-01-19] Sute de creştini au venit luni, 19 ianuarie, la Biserica Sf. Teodora de la Sihla din Chişinău să se roage şi să-şi ia rămas bun de la Grigore Vieru. Corpul neînsufleţit al poetului a fost adus aici în jur de ora 15.30, cu o oră şi jumătate întârziere faţă de ora anunţată. Oamenii au stat la coadă ca să intre în lăcaş, transmite Info-Prim Neo.
Ian Raiburg şi Grigore Vieru au fost prieteni cam de 30 de ani. Majoritatea cântecelor lui Ian Raiburg sunt scrise pe versurile poetului: „Ce seara minuntă”, „Cumpăraţi flori”, „Astă seră”, „Clar de lună” etc. „L-am văzut la 15 ianuarie. Am stat de vorbă la un ceai şi vroia să facem vreo două texte împreună. După care el a plecat la Cahul. Cred că am fost ultima persoană de la Chişinău cărui i-a zis la revedere. Sunt foarte mândru de faptul că o perioadă lungă din viaţa mea am fost prieten cu Grigore Vieru”, a spus Ian Raiburg.
„Tot neamul românesc este îndurerat. Acum o lună am discutat despre spectacolele pe care vroia să le facem. Un spectacol cu muzică populară. Şi acum gândurile au rămas în urmă. Nu îmi vine să cred că acest om mare este petrecut pe ultimul drum. Dumnezeu să îl odihnească”, a spus maestrul Nicolae Botgros, conducătorul orchestrei „Lăutarii”.
„Grigore Vieru a fost apostolul cuvântului şi ceea ce face cartea şi cuvântul, nu face mormântul şi moartea”, a spus Aurelia Covalschi, o profesoară din Chişinău. „Cu poezia dânsului am crescut şi versul lui atât de simplu, dar cu cu atâta înţelepciune şi greutate, ne-a călăuzit întreaga viaţă. Ne pare foarte rău că atât de repede ne părăseşte. Dar va rămâne printre cei vii prin opera sa”, a spus pedagogul.
„A fost un luceafăr dăruit de Dumnezeu pentru poporul nostru. A iubit ţara, a iubit neamul, a iubit limba, a iubit adevărul. Şi pentru adevăr a ars ca o lumânare pentru viitorul nostru. Şi ar trebui să rămână în inimile noastre şi noi să îi îndeplim visul. Să îl aibă Dumnezeu în pază”, a spus Ana Bâlcu, o admiratoare a poetului.
„Grigore Vieru a fost o mare personalitate a culturii naţionale. Este regretabil faptul că oamenii îl apreciază după ce a trecut în nefiinţă. Şi cred că o stradă o sa îi poarte numele. Şi un liceu. Cred că am întârziat, autorităţile municipale nu i-au acordat titlul de cetăţean de onaore a municipiului Chişinău”, a spus Oleg Cernei, consilier municipal.
Corpul neînsufleţit al poetului va rămâne la Biserica Sf. Teodora de la Sihla, până marţi, ora 09.00. Uşile Bisericii vor fi deschise toată noaptea.
[Oamenii de cultură deplâng decesul prematur al celui care a modelat spiritul binelui şi frumosului pentru generaţii întregi]
[2009-01-19] Scriitorii, oamenii de cultură, cititorii de toate vârstele care i-au îndrăgit opera, deplâng decesul prematur al poetului Grigore Vieru, care a fost un adevărat simbol al Renaşterii naţionale basarabene, al luptei pentru limba română şi identitatea noastră românească, se arătă într-o declaraţie comună semnată de peste 70 de personalităţi ale vieţii culturale din Republica Moldova.
Potrivit acestora, activitatea publică şi literară a marelui poet a contribuit decisiv la conştiinţa unităţii spaţiului cultural românesc prin participarea la cele mai importante evenimente culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Semnatarii subliniază valoarea de pedagog al neamului a poetului, care a modelat spiritul binelui şi frumosului a generaţii întregi de copii şi adolescenţi.
Prin intermediul volumelor publicate, poetul a contribuit în mod substanţial la înnoirea mentalităţii şi viziunii privind destinul istoric al neamului nostru şi locul său în contextul civilizaţiei contemporane, se menţioneză în declaraţia, citată de Info-Prim Neo.
Scriitorii consideră dispariţia lui Grigore Vieru o pierdere grea şi irecuperabilă a întregii literaturi şi culturi române. „Rămâne nemuritoare creaţia sa inspirată de tot ce avem mai sfânt: mama, iubirea, limba română, adevărul istoric, neamul românesc.
Locul marelui poetului decedat în ziua Sfântului Grigorie cel Mare se află în „panteonul sacru al neamului românesc” încheie semnatarii declaraţiei.
Printre cei care au semnat seclaraţia se numără: Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Spiridon Vangheli, Petru Soltan, Andrei Strâmbeanu, Nicolae Dabija, Ion Hadârcă, Valeriu Matei, Igor Creţu, Anatol Codru, Anatol Gujel, Leonida Lari, Teo Chiriac, Nicolae Rusu, Marcela Benea etc.
Funeraliile vor avea loc marţi, 20 ianuarie, decretată zi de doliu naţional în toată republica. Corpul neînsufleţit va fi expus în holul Teatrului Naţional de Operă şi Balet marţi, după ora 9.00. Până atunci se va afla la Biserica Sf. Teodora de la Sihla.
[Corpul neînsufleţit al poetului Grigore Vieru va fi adus la Biserica Sf. Teodora de la Sihla în jur de ora 14.00]
[2009-01-19] Corpul neînsufleţit al poetului Grigore Vieru va fi adus la Biserica Sf. Teodora de la Sihla din Chişinău luni, în jur de ora 14.00, şi va rămâne aici până marţi dimineaţă, ora 09.00. După aceasta, sicriul va fi dus pentru câteva ore în holul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, unde scriitori, oamenii de cultură, politicieni, cititorii de toate vârstele îşi vor putea lua rămas bun de la poet.
Preşedintele, Vladimir Voronin, este aşteptat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet către ora 10.00. Deocamdată agenda şefului statului nu prevede participarea lui la funeraliile poetului, a precizat Natalia Vişanu, şefa Serviciului de protocol a Preşedinţiei.
De la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, cortegiul funerar se va îndrepta către Cimitirul Central de pe str. Armenească, cu un popas lângă monumentul domnitorului Ştefan cele Mare şi Sfânt.
Inima lui Grigore Vieru a încetat să bată la 18 ianuarie, în urma unui tragic accident rutier suferit cu două zile mai devreve.
[Ziua înmormântării lui Grigore Vieru a fost declarată Zi de doliu Naţional]
[2009-01-18] În semn de profundă durere în legătură cu moartea tragică a eminentului poet Grigore Vieru, clasic al literaturii naţionale contemporane, Preşedintele Republicii Moldova a decretat
Ziua funeraliilor poetului Grigore Vieru, marţi, 20 ianuarie 2009, drept zi de doliu naţional.
Un comunicat de presă al preşedenţiei, anunţă constituirea, prin acelaşi decret, a Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului.
Conform decretului, în ziua de 20 ianuarie 2009, în toate localităţile republicii vor fi arborate în bernă drapelele de stat; la ora 10.00, se va cinsti memoria poetului Grigore Vieru prin păstrarea unui moment de reculegere; instituţia publică naţională a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” va organiza transmiterea în direct a ceremoniei funeraliilor poetului Grigore Vieru. În toate instituţiile de învăţămînt se va organiza o oră a memoriei poetului Grigore Vieru.
De asemenea, se recomandă autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor să renunţe la desfăşurarea, în ziua de 20 ianuarie 2009, a acţiunilor distractive de masă; redacţiilor ziarelor, posturilor de radio şi televiziune să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor din această zi.
Din componenţa Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului Grigore Vieru fac parte: preşedintele Parlamentului Marian Lupu, ministrul sănătăţii Larisa Catrinici, preşedintele Uniunii Scriitorilor Mihai Cimpoi, primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, preşedintele Academiei de Ştiinţă Gheorghe Duca, primarul satului Pererâta, raionul Briceni Victoria Migalcean, consilierul Preşedintelui R. Moldova Viorelia Moldovan-Batrînac, viceministrul culturii şi turismului Ion Munteanu, şeful Aparatului Guvernului Mihail Pop, ministrul afacerilor interne Gheorghe Papuc, viceprim-ministrul Victor Stepaniuc, ministrul educaţiei şi tineretului Larisa Şavga, preşedintele instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania „Teleradio- Moldova” Valentin Toderacan.
La rândul său, Comisia de stat, a ţinut cont de doleanţele familiei răposatului şi a decis de a expune corpul neînsufleţit al poetului Grigore Vieru pentru rămas bun, în incinta Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Ceremonia de petrecere în ultima cale va avea loc marţi, 20 ianuarie 2009 cu începere de la ora 09.00. Funeraliile vor avea loc în mun. Chişinău la cimitirul central din strada Armenească.
Ziarul de Gardă anunţă că, în dupa amiaza zilei de luni trupul neînsufleţit al lui Grigore Vieru va fi adus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Parohul Bisericii, Ioan Ciuntu, a comunicat că oricine va dori să vină să îţi ia răspuns de la poet, va găsi uşile deschise. La Biserică va fi plasată şi o Carte a Memoriei, unde oricine va putea lăsa un mesaj în memoria marelui poet.
[Poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă]
[2009-01-18] Grigore Vieru a decedat în urma unui stop cardiac la orele 01.20 în noaptea de sâmbătă spre duminică, 18 ianuarie. Decesul s-a produs pe fundalul de insuficienţă cardiovasculară, insuficienţă renalo-hepatică şi insuficienţă respiratorie, a declarat Ministrul Sănătăţii, Larisa Catrinici.
Potrivit ministrului, starea poetului a fost extrem de gravă pe tot parcursul celor 48 de ore de la producerea accidentului rutier. „Am sperat într-un miracol, dar acesta nu s-a produs. Ieri au avut loc 3 consilii, cu consultarea colegilor de la Bucureşti şi din Frankfurt”, dar trauma a fost prea complicată şi nu s-a putut face mai mult”.
Decesul poetului în urma stopului cardiac a fost confirmat şi de Aurel Grosu, prim- vicedirector al Institutului de Cardiologie. „La ora 1.00 s-a instalat o insuficienţă cardiacă progresivă. Toate măsurile de resuscitare realizate în volum deplin, din păcate, au fost ineficiente, cu constatarea ulterioară a decesului.
Deocamdată, nu se ştie când şi unde va fi înhumat Poetului.
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 într-o familie de ţărani din satul Pererâta, raionul Briceni.
În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de critica literară.
Anul 1968 produce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei, devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană.
În 1973 Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Se întoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire:„Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.
În 1978 Poetul devine laureat al Premiului de Stat al Moldovei pentru culegerea de versuri „Un verde ne vede”.
În 1980 începe colaborarea cu Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Se realizează filmul televizat despre Gr. Vieru „Aproape”.
În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii „Maria Mirabela” al eminentului regizor Ion Popescu Gopo. Autorul muzicii este Eugen Doga. Autorul textelor pentru cântece este Grigore Vieru.
În 1988 devine deţinătorul „Diplomei de onoare „Andersen” a Consiliului Internaţional de Literatură pentru Copii şi Tineret.
În 1991 i se acordă Marele Premiu „Hercules” pentru literatură. Pentru contribuţie deosebită la afirmarea idealurilor de unitate naţională i se acordă Premiul editurii „Românul” pentru anul 1990.
În 1992 i se conferă titlul onorific „Scriitor al poporului din Republica Moldova”. Este deţinătorul Premiului revistei „Europa” pentru poziţia lui realistă în privinţa unităţii naţionale. Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. I se decernează Premiul internaţional pentru poezie „Lucian Blaga”.
În 1994 i se acordă Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru „Albinuţa” — cartea preşcolarilor români de pretutindeni.
În 2000 este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu. 150 de ani de la naştere”. I se acordă Diploma şi trofeul Fundaţiei „România — 2000”.
În 2005 Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa.
Pe 16 ianuarie 2009 Poetul a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă Chişinău unde decedează 48 de ore mai târziu.
[Medicii lui Grigore Vieru: Riscuri există în fiecare moment]
[2009-01-17] Grigore Vieru se află în continuare în stare critică. Medicii promit să ofere, către ora 18.00, detalii despre investigaţiile medicale la care a fost supus poetul, transmite Info-Prim Neo.
"Riscuri există în fiecare moment. Sunt afectate creierul, cutia toracică şi abdomenul cu un grad de gravitate destul de înalt”, a spus sâmbătă după amiază, 17 ianuarie, directorul Spitalului de Urgenţă, Grigore Ciobanu.
„Semnele pozitive pe care am izbutit să le obţinem începând cu ora 13.00 a zilei de ieri se menţin. Avem la moment o stabilitate a hemodinamicii, o funcţie adecvată a rinichilor, se continuă tratamentul”, a mai spus Ciobanu.
Medicul a negat faptul că noaptea trecută Grigore Vieru ar fi suferit un al treilea infarct.
Întrebat cine asigură cheltuielile de spitalizare şi tratament, Grigore Ciobanu a spus că este vorba de o urgenţă şi toate cheltuielile sunt acoperite de către stat. „Deocamdată ajutorul propus de autorităţile din România nu este necesar. Condiţiile în care se află sub tratament Grigore Vieru sunt cele necesare, conform standardelor europene existente”, a precizat directorul Spitalului de Urgenţă.
Directorul adjunct al Ansamblului „Joc”, Gheorghe Munteanu, este înafara oricărui pericol. El se află în continuare în reanimare, însă este conştient.
Poetul Grigore Vieru a fost spitalizat în stare gravă, în urma unui accident rutier care a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01.30 la km 9+350m a traseului R-3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, impactul s-a produs cel mai probabil din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile şi a vitezei sporite.
[Starea lui Grigore Vieru rămâne gravă, pe parcursul nopţii hemodinamica poetului a fost stabilizată]
[2009-01-17] Medicii români s-au întors la Bucureşti. Grigore Vieru rămâne internat la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă. Starea poetului nu a permis transportarea lui în România. După Consiliu lărgit întrunit la ora 09.00, Grigore Ciobanu, directorul instituţiei în care este spitalizat poetul, a spus că starea lui Grigore Vieru este în continuare critică, însă au fost stabilizate hemodinamica şi funcţiile renale. Poetul este conectat la respiraţie artificială, transmite Info-Prim Neo.
Grigore Ciobanu a mai spus că starea lui Gheorghe Munteanu, directorul adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc”, care s-a aflat la volanul automobilului implicat în accident, este stabilizată, iar acesta este conştient.
Poetul Grigore Vieru a fost spitalizat în secţia reanimare a Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă în stare gravă, survenită în urma unui accident rutier care a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01.30 la km 9+350m a traseului R-3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca.
Poetul a suferit traumatism craniocerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului şi pulmonilor, contuzia organelor mediastinale, traumatism închis al abdomenului cu contuzia organelor abdominale, traumatism facial cu plăgi multiple ale ţesuturilor moi ale feţii.
Grigore Vieru va împlini 74 de ani la 14 februarie. Acesta a mai suferit anterior două atacuri de cord.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, impactul s-a produs cel mai probabil din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile şi a vitezei sporite.
[Starea poetului Grigore Vieru rămâne gravă, medici de la Bucureşti sunt în drum spre Chişinău]
[2009-01-16] Starea poetului Grigore Vieru este în continuare foarte gravă. O echipă de medici de la Bucureşti este în drum spre Chişinău (ora 18.00). Consiliul de specialişti de la Spitalul de Urgenţă revizuiesc tactica de tratament o dată la 2 ore.
„Când specialiştii din România vor sosi, vom forma încă un consiliu împreună”, a declarat pentru Info-Prim Neo Grigore Ciobanu, director general al Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Medicii moldoveni au consultat telefonic şi un profesor de la Cluj.
Tratamentul este revizuit o dată la 2 ore, însă organismul poetului nu a reacţionat deocamdată. Grigore Vieru rămâne în comă „Este prea devreme. Sunt primele 24 de ore după un traumatism foarte grav. Deocamdată, luptăm cu stabilizarea funcţiilor vitale”, a precizat Ciobanu.
Starea şoferului automobilului, directorul adjunct al ansamblului „Joc” este stabilă. Spre deosebire de Grigore Vieru, Gheorghe Munteanu este conştient, dar şi el a fost grav rănit. A suferit traumatism cranio-cerebral grav, contuzia cutiei toracice, fractură de stern”. Munteanu va trebui să continue tratamentul. „Vom asigura succesul în cazul domnului Munteanu”, spune Grigore Ciobanu.
Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01.30 la km 9+350m a traseului R-3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, impactul s-a produs cel mai probabil din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile şi a vitezei sporite. Vicedirectorul „Joc”, care se afla la volanul automobilului „Opel Astra”, a pierdut controlul maşinii şi s-a tamponat în banda de separare a drumului.
Poliţia cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanţele impactului.
[Starea poetului Grigore Vieru este critică]
[2009-01-16] Grigore Vieru se află conectat la aparatul de respiraţie artificială şi urmează tratamentul stabilit de o comisie de specialişti din întreagă ţară. Medicii depun toate eforturile, dar situaţia poetului este foarte gravă, a declarat pentru Info-Prim Neo Grigore Ciobanu, director general al Spitalului de Urgenţă din Chişinău.
În urma accidentului de circulaţie produs în noaptea trecută, Grigore Vieru a suferit politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului şi a plămânilor şi contuzia organelor abdominale. Cele două infarcte anterioare pe care le-a avut poetul complică starea acestuia.
El a fost internat la Spitalul de Urgenţă în noaptea de joi spre vineri, 16 ianuarie, în jur de ora 1.55. Automobilul în care se afla s-a izbit violent în regiunea comunei Dănceni, Ialoveni, într-un gazon de flori, aflat la o bifurcaţie pe traseul care duce spre Chişinău.
Potrivit Eleonorei Tcaci, şeful substaţiei medicale de urgenţă Ialoveni, ambulanţa a fost solicitată la ora 1.25 noaptea. Poetul se afla în automobil. Era în stare confuză, avea dureri de cap şi plăgi sângerânde ale feţii. În răni avea cioburi de sticlă de la parbriz. Şoferul automobilului, vicedirectorul Ansamblului „Joc”, Gheorghe Munteanu nu a fost internat, însă medicii nu exclud că ulterior vor apărea complicaţii şi el va avea nevoie de îngrijiri medicale.
Cei doi se întorceau la Chişinău din sudul republicii.
[Grigore Vieru a ajuns la reanimare în urma unui accident rutier]
[2009-01-16] Poetul Grigore Vieru a fost internat în noaptea de joi spre vineri, 16 ianuarie, în secţia reanimare a Spitalului de Urgenţă din capitală, în urma unui accident rutier.
Dispecerul substaţiei medicale de urgenţă Ialoveni, Alexandra Măra, a declarat pentru Info-Prim Neo că automobilul în care se afla Grigore Vieru s-a izbit violent în regiunea comunei Dănceni, Ialoveni, într-un gazon de flori, aflat la o bifurcaţie pe traseul care duce spre Chişinău.
Poetul a fost diagnosticat cu traumă cranio-cerebrală închisă, comoţie cerebrală, plăgi multiple în regiunea feţii.
Potrivit Eleonorei Tcaci, şeful substaţiei medicale de urgenţă Ialoveni, ambulanţa a fost solicitată la ora 1.25 noaptea. Poetul se afla în automobil. Era în stare confuză, avea dureri de cap şi plăgi sângerânde ale feţii. În răni avea cioburi de sticlă de la parbriz.
Şoferul automobilului, vicedirectorul Ansamblului „Joc”, Gheorghe Munteanu nu a fost internat, însă medicii nu exclud că ulterior vor apărea complicaţii şi el va avea nevoie de îngrijiri medicale.
Cei doi se întorceau la Chişinău din sudul republicii. Accidentul este investigat de poliţia rutieră.