Alianţa Anticorupţie va lansa studiul „Declararea averilor şi veniturilor demnitarilor de stat”
Până la finele anului în curs, Alianţa Anticorupţie va lansa cercetarea cu genericul: „Declararea averilor şi veniturilor demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a persoanelor cu funcţii de răspundere: probleme şi perspective de soluţionare pentru Republica Moldova”. Rezultatele studiului vor fi făcute publice la mijlocul lunii februarie
Declararea şi controlul veniturilor demnitarilor de stat ar putea fi un mecanism eficient de prevenire şi combatere a corupţiei, a declarat pentru Info-Prim Neo secretarul general al Alianţei Anticorupţie, Mircea Eşanu.
Demnitarii sunt obligaţi să-şi declare veniturile obţinute pe parcursul ultimului an de activitate, precum şi bunurile mobile şi imobile de toate tipurile, acumulate la data depunerii declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate. Însă prevederea referitoare la bunuri este tratată diferit de demnitari, unii declarând numai proprietăţile obţinute în ultimul an, iar alţii până la data depunerii. Mai mult, Comisia Centrală de Control (CCC) dă publicităţii cu multă întârziere extrase care nu conţin informaţii relevante despre veniturile şi proprietatea demnitarilor.
Potrivit secretarului Alianţei Anticorupţie, un studiu în această privinţă ar evalua carenţele Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii autorităţilor , ar studia experienţa din alte ţări şi ar propune recomandări pentru îmbunătăţire.
Studiul va conţine analiza instituţiei declarării averilor demnitarilor de stat , prin comparaţie cu prevederile din legislaţia şi practicile altor state.
Studiul va fi realizat de un grup de experţi sau organizaţii nonguvernamentale, care vor fi selectaţi în baza unui concurs organizat de Alianţa Anticorupţie. Termenul limită de depunere a pachetului de documente pentru aplicare este 15 decembrie.