Alexei Tulbure: În pofida crizelor, Guvernul reușește să atragă suport internațional

În pofida crizelor care se suprapun, Guvernul reușește să atragă suport din partea partenerilor internaționali. O spune comentatorul politic, Alexei Tulbure, în contextul celei de-a 4-a ediții a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Chișinău reprezentanții a 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare. Potrivit expertului, banii occidentali contribuie la dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, pe când banii din Rusia vin doar pentru agenții politici ai Kremlinului, notează IPN.

Alexei Tulbure spune că dacă edițiile anterioare ale Platformei de sprijin pentru Republica Moldova erau axate pe depășirea imediată a crizelor cu care se confruntă țara, acum partenerii externi oferă fonduri pentru proiecte de dezvoltare economică.

În noiembrie, la Paris, se vorbea mai mult despre ce va face Moldova în perioada de iarnă, cum va supraviețui, cum va fi ea în stare să procure gaze, pe ce bani. Acum, la această platformă de la Chișinău nu se mai discuta într-o atmosferă de tensiune și de așteptări apocaliptice despre iarna ce vine, se discuta despre alte lucruri. Eu văd că asistența internațională duce la rezultate care stimulează dezvoltarea Moldovei, care o mișcă înainte. Noi acum, la această platformă, am vorbit despre crearea a două fonduri de dezvoltare, fondul energetic și fondul de infrastructură. Guvernul este în stare, în condiții dificile, în condițiile unor crize care se suprapun, să atragă și să mențină acest suport internațional și să se uite în viitor”, a spus comentatorul politic, Alexei Tulbure, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit expertului, asistența financiară externă ajută Republica Moldova să-și fortifice instituțiile, să demareze proiecte mari de infrastructură și să crească nivelul bunăstării populației.

De la momentul Independenței noi am tot primit ajutoare externe. Filosofia acestor ajutoare externe este foarte simplă, aceasta-i o măsură de tranziție, o măsură temporară, vremelnică, pentru a ajuta autoritățile naționale să producă transformările necesare și pe urmă să iasă la alt nivel de dezvoltare. Noi avem nevoie de acești bani care vin din Occident. Pentru că alți bani nu o să vină în Republica Moldova. Rusia nu este capabilă, ea nici nu prea a investit aici, ei au adus bani, dar prin saci, prin sacoșe, transmițând persoanelor private, transmițând agenților lor politici de aici, acești bani nu au nimic în comun cu bunăstarea”, a mai spus comentatorul Alexei Tulbure.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Republica Moldova va beneficia de un suport financiar de 148,7 milioane de euro, care include 38,7 milioane de euro granturi și 110 de milioane de euro - credite în condiții avantajoase și pentru dezvoltarea sectoarelor strategice. Sprijinul pentru infrastructură, energie și adaptare la schimbări climatice vine în contextul semnării a șase acorduri de finanțare în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la 17 octombrie, la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE