În Republica Moldova poate fi închis cu uşurinţă un site atunci când este o ordonanţă în acest sens. În plus, o asemenea experienţa s-a înregistrat în Moldova în luna aprilie 2009, atunci când, fără executare juridică, fără hotărârea Curţii Supreme de Justiţie toţi operatorii au închis accesul la internet. Declaraţia în acest sens a fost făcută de reprezentantul concernului „Starnet”, Alexei Muntean, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Pericole reale şi închipuite pentru drepturile fundamentale ale omului generate de intenţiile guvernării de a modifica reglementările în tehnologiile informaţionale”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
Reprezentantul concernului „Starnet” a menţionat că proiectul de lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale este scris foarte ambiguu. În ceea ce ţine de stocarea datelor, Alexei Muntean a făcut referire la faptul că în Moldova problemele statului se rezolvă cu mâinile cetăţenilor. „În cazul acesta, operatorii sunt cei care o să suporte toată povara financiară. De ce încercaţi să ne obligaţi să stocăm zeci de terabaiţi pentru fiecare utilizator în fiecare zi? Acestea sunt investiţii enorme”, a menţionat Alexei Muntean.
Potrivit lui, fiecare operator va trebui să cumpere un storage de 10 terabaiţi, care posibil va fi suficient pentru un an şi ar costa 3 mii de dolari. „Ce fac ei acum? Invocă acum contul de plată la abonatul final? Ca operator, nu mă interesează să captez toată informaţia şi nici nu o pot face şi dacă aş face-o, m-ar costa exagerat de scump”, a declarat Alexei Muntean.
Reprezentantul „Starnet” a menţionat că operatorii nu vor avea mijloace pentru a acoperi cheltuielile impuse de proiectul de lege. Astfel, îşi vor sista activitatea o serie de operatori mici, ceea ce va crea condiţii şi mai bune pentru monopoliştii de genul „Moldtelecom”.
În opinia lui, oamenii cu intenţii rele, teroriştii nu folosesc protocoale simple, dar au sisteme foarte bine criptate. Referitor la protecţia minorilor şi pornografia infantilă, Alexei Munteanu a menţionat că de ceva timp sunt dezvoltate sisteme antivirus, care pot bloca anumite site-uri şi pagini web. „Există controlul parental – ai toate discuţiile pe care le-a avut copilul pe reţelele sociale, cu cine a vorbit, care este conţinutul, ce poze au fost transmise. O campanie de informare ar fi suficientă pentru a evita acest risc, iar costurile sunt destul de mici”, a menţionat reprezentantul „Starnet”.
De asemenea, Alexei Munteanu a solicitat să fie invitaţi reprezentanţii business-ului la dezbaterile referitor la diferite proiecte legislative care îi vizează direct. „Chemaţi-ne şi pe noi, businessul, ascultaţi-ne şi pe noi ce probleme financiare avem pentru că fără noi nu funcţionează statul, dacă nu plătim impozite. Poate faceţi scutiri de la impozit pentru aceste investiţii. Nu pot plăti la orice invenţie şi peste doi ani o să ziceţi că avem un alt cod nou, vrem să mai facem ceva”, a afirmat Alexei Muntean.
Dezbaterea de luni, 4 aprilie, este la ediţia a LII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.