Neutralitatea țării nu este o valoare constituțională, nici în cazul Republicii Moldova și nici în cazul altor state care au o astfel de prevedere în Constituție, aceasta reprezintă o clauză care operează doar în condiții de normalitate. În condiții de pace, această clauză funcționează, iar în situația când Moldova are un război lângă frontiera sa, o agresiune deschisă, această clauză nu mai funcționează. Declarații în acest sens au fost făcute de ex-ministrul justiției Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale, la o masă rotundă organizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară, transmite IPN.
„Guvernul are absolut toate drepturile constituționale de a întreprinde orice acțiune care consideră el potrivită în această situație. Conform Hotărârii Curții Constituționale din 2 mai 2017, Guvernul are obligația de a întreprinde toate măsurile, de a încheia orice alianță de orice gen pentru a salva valorile de bază ale Constituției, care, de fapt, nu sunt neutralitatea, dar sunt independența, suveranitatea, regimul democratic, drepturile omului ș.a.m.d.”, a afirmat el.
Alexandru Tănase a mai spus că, odată cu războiul ruso-ucrainean, lumea s-a schimbat, iar după sfârșitul războiului va fi resetată o serie de instituții fundamentale, nici ONU și OSCE nu vor mai arăta așa cum arată astăzi. De aceea Moldova trebuie să fie pregătită „pentru a face fața acestor schimbări și pentru a lua decizii oportune, inteligente și în interesul securității naționale a țării care ne-ar permite într-adevăr să asigurăm cetățenilor existența fără de primejdie”.
Colonel Vitalie Ciobanu a spus că „la momentul actual, conducerea țării încearcă să-și asume răspunderea politică a securității și apărării prin aplicarea diferitor măsuri diplomatice în contextul politicii sale de neutralitate, ținându-se cont de aspectele economice, financiare, sociale și ignorând uneori pericole reale existente”.
„Republica Moldova este considerată ca o zonă de influență și interese geopolitice, Federația Rusă dispunând în permanență de pârghii de presiune pe care le utilizează. Conflictul din estul Republicii Moldova, trupele ruse de ocupație, piața tradițională de desfacere a mărfurilor predominantă până la etapa actuală și dependența de o singură sursă de aprovizionare energetică - acești factori au marcat nivelul de trai al populației, starea de spirit în societatea noastră”, a precizat colonelul.
Potrivit lui Anatolie Nosatîi, ministrul apărării, contextul actual regional de securitate în care se află Republica Moldova, determinată de un război la hotarele țării, implică diverse abordări ale conceptului de neutralitate, însă „deseori acestea sunt eronate și camuflate sub forma unor mesaje propagandistice”.
Neutralitatea permanentă este statutul juridic internațional al unui stat suveran, care în virtutea unei declarații unilaterale de voință sau a unui tratat internațional este obligat să nu participe la războaie, cu excepția cazurilor de autoapărare. De asemenea, trebuie să respecte o politică în conformitate cu care, în caz de război, nu se implică de partea vreo unui stat beligerant și nu acordă asistență militară directă. Totodată, un stat neutru nu-și pune la dispoziție teritoriul pentru utilizare de către beligeranți, nu discriminează niciuna dintre părți în furnizarea de arme și bunuri militare.