În 2000 s-a produs o fraudă constituţională, pe care Curtea Constituţională (CC) a reparat-o prin decizia din 4 martie 2016. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele CC, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV”, transmite IPN.
„CC a putut să intervină după ce a fost sesizată asupra acestor probleme. Nu cred că această decizie ar conveni cuiva anume, decât poporului, care şi-a dorit să-şi aleagă preşedintele. Am senzaţia că în Parlament exista deja numărul necesar de voturi pentru a alege şeful statului. Alegerea preşedintelui de către Parlament se transformase într-un precedent periculos pentru democraţie. Noi nu avem partide cu democraţie internă. Nu este corect ca deciziile să fie luate într-un singur birou”, a declarat preşedintele CC.
Alexandru Tănase consideră decizia respectivă drept cea mai complicată decizie pe care a luat-o vre-o dată CC. „Este cea mai complicată decizie. Partea motivantă conţine vre-o 200 de paragrafe. S-a făcut referinţă la legislaţia constituţională a statelor europene”, a spus şeful instanţei constituţionale.
Alexandru Tănase a mai spus că chiar dacă şeful statului va fi ales de către cetăţeni, Republica Moldova va rămâne o ţară parlamentară. „Există o tendinţă în Europa privind republica parlamentară, dar cu preşedinte ales de popor. Modelul pe care îl va urma Republica Moldova este foarte aproape de cel al Lituaniei”, a spus Tănase.
Alexandru Tănase a comunicat că nu va candida pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova: „Îmi voi duce până la capăt mandatul de preşedinte al CC”.