Alexandru Slusari: În perioada 7-27 noiembrie 2014 a avut loc o crimă împotriva poporului

Cetățenii ar trebui să știe că ce s-a întâmplat în perioada 7-27 noiembrie 2014 la cele trei bănci implicate în frauda bancară este o crimă împotriva poporului Republicii Moldova. Declarația îi aparține deputatului Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, transmite IPN.

„În trei săptămâni, după ce s-a constatat că aceste trei bănci se află în stare gravă, din BEM, Banca Socială și Unibank au fost sustrase în formă de credite peste 25 de miliarde de lei”, a spus Alexandru Slusari, care a menționat că creditele au fost date către companii aparținând grupului Șor.

Potrivit lui Alexandru Slusari, pe 7 noiembrie 2014, Dorin Drăguțanu a spus la ședința Comisiei naționale pentru stabilitate financiară că cele trei bănci nu au lichidități și că trebuie acordate rapid garanții de stat. „Viziunea lui Drăguțanu a fost susținută și de Guvernul Leancă”, a spus Alexandru Slusari.

Președintele comisiei a spus că persoanele care au admis ieșirea din cele trei bănci a peste 25 de miliarde în perioada 7-27 noiembrie 2014 sunt criminali. „Primul criminal este Dorin Drăguțanu, deoarece BNM, conform procedurilor de transfer cu creditare, primește zilnic informații despre câți bani ies din fiecare bancă”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a declarat că Dorin Drăguțanu ar fi trebuit să știe ce se întâmplă și să fie primul care să ceară introducerea de administrare specială pentru cele trei bănci. „Dorin Drăguțanu a venit cu această propunere după ce, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a spus că este nevoie de acordare a garanțiilor de stat către cele trei bănci”, a spus președintele comisiei.

Potrivit lui Alexandru Slusari, nici Anatol Arapu, ministrul finanțelor din acea perioadă, nici primul-ministru Iurie Leancă nu au pus întrebări despre situația reală a acestor bănci, deși era clar că acestea se află în situație gravă.

„Eu am informațiile oficiale de la BNM, cu cifre, și sper că se va documenta și Procuratura din acest raport.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.