Alexandru Slusari: Alternativă integrării europene nu există

Nu există alternativă integrării europene, iar din punct de vedere economic Rusia este incapabilă să contribuie financiar la dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. Opinia aparține directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Moldova la răscruce: UE și alternativa sa”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit ex-vicepreședintelui Parlamentului, autoritățile de la Chișinău trebuie să creeze consens politic în jurul ideii de eurointegrare și să implice întreaga societate civilă în acest proces.

Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, așa-zisa politică externă echilibrată între Vest și Est, promovată de guvernările anterioare, a fost una păguboasă pentru Republica Moldova. Alexandru Slusari se arată convins că vectorul european este singura cale fiabilă de dezvoltare și modernizare a Republicii Moldova.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală multe puncte vulnerabile care cred că vor genera, după război, schimbări pe interiorul Uniunii Europene. Dar lucrurile trebuie privite rațional și pragmatic. La ora actuală alternativă integrării europene nu există, din toate punctele de vedere. Scenariul de a fi și cu unii, și cu alții ne-a lăsat cu un milion de oameni plecați. Țara are nevoie de modernizare, modernizarea necesită resurse financiare. Bani Republica Moldova nu are. De unde pot fi identificate aceste resurse? Unirea cu România este un scenariu interesant, dar la moment, irealizabil. Spre Est nici măcar nu există claritate ce se propune, ba Uniunea Euroasiatică, ba Comunitatea Statelor Independente. Adică diferite uniuni care sunt doar un paravan. Dar în realitate, trebuie să înțelegem, că de cealaltă parte Republica Moldova este privită ca Republica Sovietică Socialistă sau ca parte a Novorusiei, dacă ajungea armata rusă aici. Sub aspect economic, Federația Rusă nu poate contribui la modernizarea Republicii Moldova. Modernizarea Republicii Moldova este posibilă doar cu contribuția Uniunii Europene”, a spus Alexandru Slusari.

Potrivit lui Alexandru Slusari, procesul de aderare este unul extrem de complex și nu poate fi monopolizat de un singur partid politic. Guvernarea trebuie să consolideze întreaga societate în jurul eurointegrării și să implice în procesul de preaderare toți profesioniștii care pot oferi expertiză, spune Slusari.


„Acum nu trebuie să ne pierdem timpul în dezbateri sterile dacă există sau nu alternativă integrării europene, ci trebuie să realizăm, cu respectarea interesului național, aderarea la Uniunea Europeană. Prea multă demagogie e în abordările unor oficiali din Republica Moldova la acest subiect. Haideți să parcurgem această cale cu maximum profesionalism și să ținem minte că țările din Europa de Est au făcut un salt de modernizare enorm anume în perioada când au fost în anticamera Uniunii Europene, în procesul de preaderare”, a mai spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.

Potrivit lui Slusari, astăzi principala miză politică a Rusiei în Republica Moldova este Ilan Șor. Mai mult, toți agenții de influență ai Kremlinului vor fi reactivați pentru a destabiliza situația în Republica Moldova și pentru a împiedica apropierea țării de Uniunea Europeană.

„Dacă cineva din acești revanșiști ar ajunge la guvernare, peste două, trei luni oricum ar reveni la ideea integrării europene, pentru că altă cale de dezvoltare nu există. Prin doctrina nenorocită de a sta pe două scaune, în societate s-a creat dezbinare și nimeni n-a încercat să creeze un consens proeuropenean, din acest motiv tot timpul am avut parte de tulburări. Acum toate mișcările deputaților dintr-o parte în alta sunt cauzate de Federația Rusă, pentru care nu mai contează imaginea persoanei, iar Șor este persoana pe care se pune accentul și toți agenții de influență, care erau în hibernare în diferite partide, acum sunt reactivați în jurul lui Ilan Șor. La problemele noastre interne acumulate de 30 de ani, acum se adaugă factorul extern”, a punctat Alexandru Slusari.

Dezbaterea publică la tema:
„Moldova la răscruce: UE și alternativa sa” este a 283-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE