Alexandru Slusari a cerut audierea ANSA și MADRM pe subiectul cerealelor

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut audierea, la următoarea ședința comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, a reprezentanților ANSA și MADRM, în legătură cu situația pe piața cerealelor de primă grupă. Potrivit deputatului, în câteva săptămâni depozitele fermierilor vor fi pline cu orz și grâu, pe care nu-l pot comercializa într-un an cu deficit de producere.

Potrivit lui Alexandru Slusari, piața cerealelor stagnează. ANSA a introdus restricții neoficiale la exportul grâului până la 1 septembrie și a orzului până la 15 iulie. Certificarea exportului s-a scumpit. Exportatorii în asemenea condiții nu procură orz și grâu de la agricultori. Nici statul nu intervine cu achiziții pentru piața internă.

Solicitat de IPN, Alexandru Slusari a explicat că ANSA a adunat exportatorii și le-au spus că nu le eliberează certificate pentru orz până la 15 iulie și pentru grâu până la 1 septembrie, fără să existe o decizie oficială în acest sens. Potrivit parlamentarului, unii exportatori au contracte cu țările UE, Turcia, dar nu le pot onora pentru că există această restricție neoficială. „Din cauza metodelor obscure din partea Guvernului, suferă și producătorii agricoli, și exportatorii. E nevoie de claritatea situației”, a cerut deputatul Platformei DA.

Alexandru Slusari spune că are infirmații de la producători că un certificat pentru confirmarea normei de pesticide, care a costat 1300 de lei, acum costă peste trei mii. Dar informația trebuie clarificată, de aceea și sunt chemați reprezentanții ANSA.

Vicepreședintele Parlamentului consideră că autoritățile procedează cu fermierii într-o manieră  perfidă și tradițională pentru guvernarea dodonistă”. În mod normal, potrivit lui, Guvernul ar trebui sau să restricționeze oficial exportul grâului și orzului sau să permită acest lucru. Dacă exportul este interzis oficial, atunci apar legal circumstanțele de forța majoră, care permit exportatorilor și agricultorilor restructurarea datoriilor. Iar statul ar trebui să procure o bună parte din grâu de la fermieri la prețuri avantajoase.

Fermierii, pe de o parte, au mai multe cheltuieli și mai puțină recoltă și, pe de altă parte, nici nu pot vinde acest grâu la preț bun, pentru că a fost restricționat exportul. Alexandru Slusari mai spune că, dacă Ministerul Agriculturii este sigur că va exista o recoltă de grâu suficientă pentru acoperirea consumului intern, atunci să dea frâu liber la export, cu introducerea mecanismului de cote. „Însă, Dodon a ales calea a treia”, cu decizii obscure și neoficiale, care generează corupția și micșorează veniturile producătorilor agricoli într-un an secetos”, notează parlamentarul.

Actualizare /14:2/ Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Boris Harea, a declarat pentru IPN că instituția pregătește o poziție oficială în legătură cu subiectul atins de Alexandru Slusari. Comunicatul va fi în curând remis presei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.