Alexandru Oleinic: modelul de dezvoltare a economiei ţării trebuie schimbat

Alexandru Oleinic, copreşedintele coordonator al Partidului Popular, consideră că modelul de dezvoltare a economiei ţării trebuie schimbat, necesitatea acestei modificări fiind demonstrată atât în timp, cât şi de sugestiile formulate foarte recent de către directorul de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale , Abdoulaye Seck în adresa Guvernului de la Chişinău. Acestea se referă la „stabilitatea sectorului financiar, stabilitatea macroeconomică şi trecerea Republicii Moldova de la remitențe şi importuri la investiții şi exporturi”.

Potrivit politicianului, experții Băncii Mondiale monitorizează în permanență starea de lucruri din sectoarele economiei naționale şi vin cu aprecieri date situației la moment. Cele expuse de oficialul Băncii Mondiale privind necesitatea trecerii Moldovei de la existența din  remitențe la investiții şi exporturi  este o confirmare a stării reale de lucruri  din toate domeniile.

„În acest context  voi reaminti doar, că încă în anii 2007-2008, fiind membru al comisiei parlamentare economie , buget şi finanţe şi participând la examinarea şi aprobarea bugetelor de stat pentru anii respectivi, am atenționat  că substituirea modelului de dezvoltare economică bazat pe producere şi exporturi prin cel bazat pe creşterea fluxului de remitențe şi pe importuri va duce la distrugerea economiei naționale. Anume, în acea perioada şi după, Republica Moldova a început să înregistreze cei  mai înalți indici negativi ai balanței comerciale, cel mai scăzut flux de investiții străine şi cel mai scăzut nivel de trai din regiune”, a spus Alexandru Oleinic.

El îşi argumentează afirmaţiile prin date care stau la îndemâna oricui are capacitatea şi voinţa să le analizeze.

Astfel, balanța comercială a evoluat de la 2,3 -3,3  miliarde USD, în anii 2007-2008, la 2,9 – 3,0 miliarde USD. „Investițiile străine directe au evoluat de la 711 mln USD, în anul 2008, la 274 -220 mln USD, în 2011-2012. Daca în perioada 2005-2008 în Republica Moldova au intrat 1,7 miliarde USD, atunci în următorii patru ani 2009-2012 acest flux a constituit 782,9 mln USD. Cetățenii Republicii Moldova primesc doar 60-70 de Euro pe lună, comparativ cu 500 de euro  minimum lunar în țările Uniunii Europene. Deşi în perioada 2006-2011 sărăcia în mediul urban a scăzut de la 26,5% la 7,4%, atunci în mediul rural acest indice a crescut de la 31%, în 2006, la 36,3%, în 2009, cu o scădere de până la 30-25% în 2010 -2011”.

Alexandru Oleinic afirmă că economia Republicii Moldova şi astăzi se află într-o dependență totală de remitențele cetăţenilor plecați la muncă peste hotarul țării. „Numai în perioada anilor 2000-2012 volumul net al remitențelor a crescut de 10 ori , de la 178 mln USD la 1700 mln USD. Acest fenomen de dependență sporită a creşterii economice de volumul şi ponderea remitențelor în PIB, provoacă diminuarea  fluxului de  investiții străine şi duce  la substituirea principiului de obținere a venitului din activități economice cu principiul – venituri din remitențe. Astfel, remitențele contribuie la aprecierea monedei naționale şi la erodarea competitivității produselor autohtone pe piețele externe, cât şi la alimentarea presiunilor inflaționiste”, afirmă politicianul.

El crede că cercul vicios poate fi rupt doar  printr-o abordare complexa a tuturor problemelor enumerate.

„Este  necesară voință politică  pentru a accepta substituirea modelului de dezvoltarea  a statutului, bazat pe remitenţe şi pe consum, cu un model bazat pe dezvoltarea companiilor productive, competitive şi eficiente, generatoare de locuri de muncă şi de venituri, care să constituie un suport sigur pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Iar pentru a face țara noastră atractivă pentru investitori, avem nevoie ca noul model de dezvoltare a economiei naționale să se bazeze pe investiții, pe noi tehnologii şi pe oameni calificați şi bine plătiți. Schimbarea modelului de dezvoltare a economiei naționale trebuie să includă şi reformarea Guvernului şi a instituţiilor guvernamentale prin trecerea definitivă la modelul E-guvernare. Instituțiile statului trebuie să elaboreze politici pe domeniu, dar nu să facă politică şi loby pe criterii politice”, a spus Alexandru Oleinic, copreşedintele coordonator al Partidului Popular.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.