Vulnerabilitățile social-economice și educația precară reprezintă un sol fertil care poate da naștere radicalizării societății. Opinia aparține lectorului universitar, Alexandru Lupușor, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „De la divizare la radicalizare? Pericole și soluții pentru societatea moldovenească”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Alexandru Lupușor, într-o societate democratică polarizarea este un fenomen natural, însă actorii politici sunt cei care pot transforma polarizarea în radicalizarea societății.
Lectorul universitar, Alexandru Lupușor, a explicat că, în prezent, polarizarea societății are loc din cauza actorilor politici care exploatează valorile tradiționale, pe de o parte, și conceptul de libertate, pe de altă parte.
„Timpurile în care trăim reprezintă etapa când observăm un câștig în drepturi a minorităților sexuale, este revizuit conceptul de „gender”. Sigur, toate aceste câștiguri ale conceptului de libertate se fac cu anumite opoziții, unele destul de dramatice. Pentru că celor care rămân de partea cealaltă a divizării, polarizării, le rămâne trecutul. Și astfel avem situația când partide socialiste, care erau, tradițional, pentru emancipare și progresul libertății, astăzi sunt pe poziția de a apăra tradiționalismul și valorile tradiționale. De ce această insistență pe aspectele „gender” sau pe drepturile minorităților sexuale? Pentru că este o formă facilă de crea anumite fobii, se adresează unor temeri ușor exploatabile și contabilizabile electoral și politic. Vedem că Rusia, în perioada sovietică, promova viitorul luminos, construia conceptul omului nou, iar acum Rusia este cea care promovează conservarea trecutului. Este un joc dintre cei care promovează ideea viitorului și cei care-și alimentează ideologiile din temele trecutului, conservării tradiționalismului”, a spus lectorul universitar, Alexandru Lupușor.
În același context, profesorul universitar a explicat că fenomenul radicalizării societății a existat din cele mai vechi timpuri, însă acum acesta a pătruns în toate sferele vieții sociale și devine tot mai greu de combătut. Alexandru Lupușor a punctat că radicalizarea societății are loc, în special, când există vulnerabilități economice și educație precară.
„Orice polarizare comportă în sine germenii unei radicalizări. Dacă polarizarea este firească, naturală pentru sistemele democratice, radicalizarea este un mare parte o manoperă. Adică, trebuie să intervină anumiți factori de intenție, subiectivi, anumiți actori. În funcție de anumite contexte, aranjamente politice, sociale, pot fi declanșate astfel de radicalizări. Radicalizări au existat întotdeauna. Radicalizările dintre trecut, exploziile unei isterii sociale erau totuși limitate în spațiu și timp, acum ele sunt îmbibate în mai multe elemente sociale și e un fenomen difuz care devine mai greu de combătut punctual. Radicalizarea se servește și de anumite vulnerabilități. Mereu există un sol al vulnerabilităților care este exploatat pentru a produce radicalizări, e vorba de vulnerabilități social-economice, dar și educația slabă”, a explicat Alexandru Lupușor.
Dezbaterea publică la tema „De la divizare la radicalizare? Pericole și soluții pentru societatea moldovenească” este ediția a 313-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.