Alexandru Berlinschii: Sancționarea discursului de ură în perioada electorală va descuraja campaniile denigratoare

Noile reglementări privind sancționarea discursului de ură în campania electorală vin să asigure participanții la acest proces că nu vor fi ținta unor campanii denigratoare. Declarația a fost făcută de secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii, în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN..

„Până în prezent discursul de ură era sancționat de legislație, doar că nu era expres prevăzut în cadrul campaniei electorale. În principiu, la această etapă nu ar trebui să fie anumite deficiențe în aplicarea legislației. Articolul 70 din Codul Electoral foarte clar descrie care sunt drepturile persoanelor care fac acea agitație electorală, care sunt obligațiile acestora în cadrul campaniei electorale. Respectiv, modificări la Codul Contravențional nicidecum nu au fost pentru îngrădirea concurenților electorali sau participanților la procesul electoral, îngrădirea acestora în desfășurarea unei campaniei electorale corecte. Ba dimpotrivă, vine să garanteze tuturor participanților la această campanie electorală niște reguli clare, care urmează a fi respectate”, a declarat Alexandru Berlinschii..

Secretarul CEC spune că aceste noi reglementări oferă mai multă siguranță că nu vor fi pornite campanii denigratoare în privința unor participanți, prin care să fie utilizate metode interzise de legislație.Discursul de ură, discursul sexist, implicarea cultelor religioase, acest lucru nu a fost permis anterior în legislație electorală, respectiv acum se vine și cu propunere de sancționarea acestora. Or, nu pot să asiguri respectarea unui cadru legal, neavând pârghii legale de a sancționa încălcarea acestora”, a precizat el..

Alexandru Berlinschii a ținut să precizeze că modificările legislative au fost efectuate pentru a îmbunătăți situația, nicidecum pentru a îngrădi anumite drepturi ale concurenților electorali. Mai mult decât atât, sunt create condiții pentru ca procesul electoral să fie cât mai incluziv. „Când ne referim la limba în care urmează a fi tipărite buletinele de vot, până în prezent nu era reglementat în Codul Electoral în care limba urmează a fi tipărite buletinele de vot. Acum Codul Electoral spune foarte clar că atunci când vom avea solicitări în teritoriu de la organele electorale, Comisia Electoral Central urmează să tipărească buletinele de vot în limba ucraineană, bulgară, rusă sau pentru alte etnii care locuiesc pe teritoriul țării. Noi vom tipări buletinele de vot. Fac această mențiune dat fiind faptul că noi vorbim despre organizarea unor alegeri cât mai inclusive. Și este necesar să fie oferit accesul tuturor alegătorilor la secțiile de votare”, a spus Alexandru Berlinschii..

Dezbaterea publică cu genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.