Alexandr Stoianoglo, despre excluderea sa din CSP: Este o fărădelege

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că excluderea sa și a procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor se face intenționat. Potrivit lui, odată cu această decizie, Consiliul va deveni unul politizat, care va promova agenda politică și nu pe cea a Procuraturii. Declarațiile au fost făcute astăzi, 23 august, de către Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă, transmite IPN.

„Ceea ce s-a făcut este o fărădelege totală. Politicienii nu au dreptul să se implice. Adică, procurorul general rămâne în componența Consiliului Suprem al Magistraturii, dar este exclus din Consiliul Superior al Procurorilor? Unde este logica, raționamentul? În toată lumea, procurorul general este parte a Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult ca atât, conform Constituției, în CSP procurorii trebuie să fie în majoritate. Iar propunerea de a exclude procurorul generat și procurorul Găgăuziei a fost făcută special pentru a micșora numărului de procurori în CSP”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

Solicitat de presă să comenteze hotărârea privind rezultatele audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, Alexandr Stoianoglo a declarat că aceasta poartă caracter politic și populist. Cât despre solicitarea deputaților de a elabora un instrument eficient de recuperare a banilor sustrași, procurorul-șef a spus că a expediat o scrisoare Parlamentului prin care solicită explicații despre ce instrument este vorba. Or, există reguli prevăzute de Codul de Procedură Penală, iar organele de urmărire penală nu au alte pârghii decât cele stabilite de legi.

La sfârșitul săptămânii trecute, Procuratura Generală a anunțat că s-a adresat forului internațional pentru a fi analizată compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova cu standardele europene. Este vorba despre procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului general, precum și la modificarea componenței CSP, cu standardele europene de specialitate.

„Notăm că proiectul de lege votat în prima lectură de Parlament a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificată, creând percepția că este urmărit scopul instituirii unui control politic asupra activității sistemului Procuraturii și că miza adevărată din spatele promovării mecanismului de evaluare constă în demiterea procurorului general în exercițiu”, precizează instituția.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.