Alexandr Stoianoglo, desemnat învingătorul concursului pentru șefia procuraturii

Consiliul Superior al Procurorilor îi propune șefului statului candidatura lui Alexandr Stoianoglo pentru funcția de procuror general. În urma desfășurării probei interviului, pe parcursul zilei de joi, 28 noiembrie, Stoianoglo a fost anunțat candidatul cu cel mai mare punctaj, transmite IPN.

„Ca rezultat al evaluării punctajului obținut de către candidații la funcția de procuror general, domnul Crâșmaru Oleg a obținut 57,84 de puncte, domnul Gribincea Vladislav a obținut 67,45 de puncte, domnul Soltan Veaceslav a obținut 59,73 de puncte și domnul Stoianogolo Alexandr a obținut 74,22 de puncte”, a declarat președinta CSP, Agela Motuzoc în cadrul ședinței, care s-a încheiat după ora 18.00.

După ședință, președinta CSP a declarat pentru presă că hotărârea de desemnare a câștigătorului urmează să fie transmisă șefului statului. Potrivit ei, punctajul oferit de fiecare membru al Consiliului nu va fi făcut public, fiind invocat secretul deliberării.

Alexandr Stoianoglo a declarat pentru jurnaliști că este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru soluționarea problemelor existente în sistemul procuraturii. „Dintre toți candidații, care au fost audiați astăzi, eu sunt cel mai experimentat. Am experiență de lucru și în cadrul Procuraturii Generale – am lucrat aici în calitate de viceprocuror general pe parcursul a șase ani. Am lucrat și în teritoriu și știu care sunt relațiile între Procuratura Generală și procuratura teritorială. Știu ce trebuie să fac pentru schimbarea situației”, a notat candidatul.

Potrivit lui, pentru combaterea corupției în sistem, despre existența căreia vorbește societatea civilă, este nevoie de acțiuni de monitorizare a modului de trai al procurorilor și al familiilor acestora, pentru a compara veniturile și cheltuielile. Alexandr Stoianoglo a mai spus că nu are nicio apartenență politică și că este o persoană independentă.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire a acestuia în funcție. Pe 9 august, CSP a anunțat concurs, la care s-au înscris șapte pretendenți. Concursul a fost anulat în momentul intrării în vigoare a amendamentelor la Legea procuraturii.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, a fost anunțat un nou concurs, care a presupus o preselecție la nivelul Ministerului Justiției, cu transmiterea ulterioară a listei scurte către CSP. Olesea Stamate, fostul ministru al justiției, a anunțat pe data de 6 noiembrie că anulează rezultatul concursului de preselectare a candidaților la funcția de procuror general. Motivul invocat a fost că membrii comisiei, în lipsa informațiilor complete, nu au putut face o evaluare minuțioasă a aspectelor legate de integritatea candidaților, dar și faptul că cel puțin unul dintre evaluatori ar fi dat aprecieri neobiective.

Noul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi, a decis să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista scurtă cu cei patru candidați, menționând că a analizat modul în care a fost anulat concursul și a constatat că fostul ministru a încălcat grav legea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.