Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din cele două plângeri depuse. Mai exact, CEDO a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.
Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Stoianoglo a declarat că după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, sub sloganul populist de luptă împotriva corupției, au fost operate modificări legislative cu scopul de a-l înlătura din funcția de procuror general și de a supune Procuratura politicului. El a reamintit că a fost selectat în funcția de procuror general prin concurs inițiat și desfășurat de reprezentanții actualei puteri. Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat în 2021, prin modificarea legii, a fost cu scopul să fie controlat și organul de administrare a Procuraturii – Consiliul Superior al Procuraturii.
„Sub un pretext fals, în baza unei plângeri întocmite dintr-un articol din presă, într-un termen absolut record, CSP „reformat” a decis numirea unui procuror care a pornit câteva cauze penale împotriva mea, fapt care a dus la suspendarea automată din funcție. Decizia CSP a fost contestată în judecată, dar instanțele naționale au refuzat să examineze cererile depuse. Acest fapt m-a determinat să mă adresez la CEDO pentru a-mi apăra drepturile fundamentale”, a declarat fostul procuror general.
La Curtea Europeană au fost depuse două plângeri. „Prima pe faptul arestării mele abuzive în baza unor dosare penale falsificate și din motive politice. Și a doua – pe motiv că nu am avut posibilitatea să contest decizia CSP prin care a fost numit un procuror care a pornit acele cauze penale fabricate și care a dus la suspendarea mea din funcția de procuror general”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.
Avocatul Victor Munteanu a declarat că CEDO s-a pronunțat pe marginea celei de-a doua plângeri, care vizează hotărârea CSP și, de fapt, a imposibilității contestării și examinării legalității deciziei care a dus la suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcție.
Pe 5 octombrie 2021, CSP a examinat o plângere depusă de un deputat, pe care acesta a formulat-o în baza materialelor din mass-media. Apărătorul spune că clientul său se aștepta că i se va prezenta plângerea și i se va oferi posibilitatea să se pronunțe ca să-și apere drepturile. Însă, a fost înlăturat de la acea ședință și nu a fost lăsat să-și prezinte opinia. Ulterior, a fost numit un procuror, a fost aprobată pornirea urmării penale, iar apoi a survenit suspendarea din funcție. Și în decizia CSP se menționa că, în caz de dezacord, persoana se poate adresa în instanța administrativă, ceea ce a și făcut. Însă instanțele naționale au refuzat să examineze plângerea lui Alexandr Stoianoglo.
„Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au spus că domnului Stoianoglo nu i-a fost încălcat vreun drept. Mai mult ca atât, CSJ a spus că a fost o eroare tehnică că CSP a indicat acea cale de atac... În fața CEDO a fost invocat anume acest drept – că domnului Stoianoglo nu i-a fost oferită o cale de a contesta și de a examina sub toate aspectele legalitatea, temeiurile acelei decizii din 5 octombrie cu toate absolut consecințele. Enumer: modul arbitrar de numire a procurorului care urma să examineze plângerea respectivă, pentru că nu exista niciun criteriu obiectiv de ce anume el, faptul că nu i s-a prezentat posibilitatea de a se expune pe marginea plângerii, pentru a prezenta probe”, a explicat Victor Munteanu.
Potrivit lui, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea dreptului la tribunal, dreptul de a contesta decizia CSP din 5 octombrie. „Curtea concluzionează că în cazul domnului Stoianoglo această suspendare a avut loc arbitrar, pentru că în legislația Republici Moldova și în modul în care s-a procedat la noi nu a existat un mecanism de a contesta acea suspendare. Curtea mai concluzionează că reclamantul nu a beneficiat de nicio formă de protecție juridică în privința măsurii de suspendare din funcție, funcție de care a fost privat timp de 2 ani, și i-a fost îngrădit dreptul de a exercita funcția de procuror general”, a mai spus avocatul.
Soluția pe care o văd ei, spune apărătorul, este adresarea repetată la CSP „să-și repare gafa”, să revadă acea chestiune cu reexaminarea corectă a plângerii depuse de deputat. Potrivit lui Munteanu, acesta caz va fi pus pe masa Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.