Alexandr Petkov: Guvernul trebuie să se implice în mod plenar în tratativele cu Gazprom

Jurnalistul Alexandr Petkov, acționar minoritar SA Moldovagaz, consideră că președinta Maia Sandu „nu are ce căuta” la tratativele cu Gazprom, încă Guvernul trebuie să se implice în mod plenar și să joace rolul principal în aceste tratative.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Petkov, a relatat că astăzi, la 30 septembrie, la miez de noapte, expiră contractul între Moldovagaz și Gazprom privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. La ședința extraordinară a acționarilor, care a avut loc astăzi, era sigur că va fi discutată prelungirea contractului actual. De aceea s-a adresat la Agenția Proprietăți Publice (APP), care deține pachetul de stat la Moldovagaz în valoare de 35,33% din acțiuni, precum și ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, cu același text, insistând ca reprezentantul statului să se abțină de la votarea continuării contractului sau, dacă vor vota, să ceară privind achitarea gazelor livrate către regiunea transnistreană.

Potrivit acționarului Moldovagaz, datoria regiunii transnistrene se apropie la opt miliarde de dolari. Gazele respective au fost livrate conform unui contract aprobat de reprezentantul Guvernului Republicii Moldova. Așa a fost din 2007 încoace. Alexandr Petkov a numit schema „mafiotă”. Acesta crede că plățile pentru gazele livrate în regiunii transnistrene puteau și pot fi garantate de Gazprom, care gestionează 60% din acțiunile Moldovagaz, de Молдавский металлургический завод”, de la Râbnița, sau de „Молдавская ГРЭС".

Contractele de livrare a gazelor și documente adiționale se discută și se aprobă în lipsa celui care este în conflict de interese, adică a Gazprom. Până acum, reprezentanții guvernului votau în interesul Gazprom și a regiunii transnistrene. Jurnalistul crede că sunt interese obscure. În ultimii trei ani, cel care vota era un funcționar de la Ministerul Economiei, care venea la întâlniri cu indicații de vot. Petkov spune că toate indicațiile se scriu la Moldovagaz, fiind coordonate cu Gazprom.

Astăzi s-au aprobat două acorduri adiționale, care au modificat puțin formula de calcul al prețului de achiziție a gazelor naturale. A fost majorat volumul gazelor livrate în regiunea transnistreană cu încă 40 de milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă 11 milioane de dolari pentru finanțarea regimului transnistrean. Reprezentantul guvernului, iarăși, a votat fără niciun fel de obiecție, spune Alexandr Petkov.

Tot astăzi trebuia să fie votat un nou acord adițional, cu noile prețuri, dar Guvernul a refuzat deoarece în societate au început discuțiile asupra a ceea ce se întâmplă cu gazele, lucru îmbucurător, spune jurnalistul Petkov, acționar minoritar Moldovagaz. El spune că așteaptă din partea Guvernului și alți pași concreți, care să nu ducă la creșterea prețurilor la gaze pentru populație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE