Alexandr Makuhin: Toți credeau că Moldova nu se va descurca cu numărul mare de refugiați, dar a demonstrat contrariul

La începutul războiului din Ucraina, atunci când mulți ucraineni au început să se refugieze, inclusiv în Republica Moldova, majoritatea instituțiilor și țărilor credeau că Moldova, fiind o țară mică și fără experiență, nu va face față totuși numărului mare de refugiați. Dar a demonstrat contrariul, a menționat Alexandr Makuhin în cadrul dezbaterii publice „Țară mică cu inimă mare. Cum s-a schimbat situația refugiaților ucraineni în Republica Moldova în 2,5 ani”.

Alexandr Makuhin, care este expertul permanent al proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, a remarcat că acum pe teritoriul Republicii Moldova sunt în jur de 120 de mii de cetățeni ucraineni. Spre comparație, înainte de începerea războiului, Republica Moldova avea doar 750 de persoane cu statut de refugiat.

„La început toți se îngrijorau că cei care ajung în Moldova sunt neajutorați pentru că e o țară mică și fără experiență. Totuși Moldova s-a descurcat. Niciun om nu a rămas fără adăpost” a menționat Makuhin.

În contextul acestei situații s-a intervenit și la baza legală. Pentru a simplifica anumite procese legate, de exemplu, de educație, medicină sau procesul de angajare în câmpul muncii. Acești oameni care au ajuns pe teritoriul Republici Moldova pot deveni parte integrantă a societății, cu drepturi depline. Această situație ar avea beneficii nu doar pentru refugiați, ci și pentru Republica Moldova, care este în fața unei crize demografie, a mai adăugat expertul.

În cadrul modificărilor cu privire la azil o atenție aparte a fost acordată simplificării anumitor proceduri pentru bărbații care au fugit din calea războiului. Mai mult cei care vor protecție temporară sau eventual permis de ședere vor trece acest proces mai simplu și mai rapid.

„Așa cum mulți fug din calea războiului și în lege este o modificare, cetățeanul poate cere protecție temporară. Acum procesul de solicitare va fi simplificat. Oameni care sunt aici fără acte sau cu acte nesemnificative se pot folosi de această oportunitate de a fi protejați temporar fără ca să treacă prin tot acel proces îndelungat”, mai notează Makuhin.

Dezbaterea publică la tema „Țară mică cu inimă mare. Cum s-a schimbat situația refugiaților ucraineni în Republica Moldova în 2,5 ani” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.