Când vorbim despre educație, nu trebuie multe introduceri pentru a explica de ce este necesară și cât de importantă este pentru integrarea în societate, în special în cazul persoanelor care s-au mutat în altă țară, a menționat Alexandr Makuhin, doctor în științe politice, la dezbaterea publică: „Integrarea refugiaților din Ucraina – provocările sistemelor educaționale și sociale”, organizată de Agenția de presă IPN.
Alexandr Makuhin, care este și expertul permanent al proiectului, a subliniat că Republica Moldova nu este cea mai mare țară după numărul de persoane încadrate în sistemul educațional. Conform celor mai recente date statistice disponibile, 140 de mii de persoane studiază la diferite trepte de învățământ: școli, colegii, universități.
Potrivit expertului, sistemul de învățământ moldovenesc este mai specific, deoarece avem studii generale atât în limba română, cât și în limba rusă.
În contextul procesului de integrare a copiilor ucraineni refugiați, Alexandr Makuhin a opinat că școlile cu predare în limba ucraineană din Republica Moldova au puține lucruri în comun cu școlile autentice ucrainene. Din acest motiv, mulți refugiați din Ucraina aleg să studieze în școli cu predare în limba rusă.
„Fiecare om are dreptul la studii și trebuie să fie integrat în instituții de învățământ conform vârstei”, a declarat Makuhin.
Indiferent de profilul și limba de studii aleasă, fiecare copil are dreptul la susținere psihologică și lingvistică, în acest sens sunt desfășurate programe speciale, a mai spus expertul.
Alexandr Makuhin a vorbit și despre delimitarea ce se simte în societate când este vorba de etnicii ucraineni. În Moldova avem ucraineni din Ucraina și ucraineni locali, iar necesitățile și modul lor de viață este diferit.
Pe final, Alexandr Makuhin a spus că își dorește să vadă toți copiii integrați în sistemul de învățământ.
Dezbaterea publică la tema:„Integrarea refugiaților din Ucraina - provocările sistemelor educaționale și sociale” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.