Directorul Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a comunicat că organizaţia a rezervat suma de 45 de milioane de dolari pe care s-o ofere Republicii Moldova în calitate de sprijin bugetar în 2015, dar nu o poate face fără acţiuni decisive în vederea soluţionării problemelor din sectorul bancar al ţării, transmite IPN.
Potrivit unei opinii a directorului Băncii Mondiale în Moldova, ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin „uşa din faţă”, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin „uşa din spate”, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar.
Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni. Alex Kremer menţionează că, prin urmare, bugetul naţional nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale.
Banca Mondială recomandă autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale de viitor.
Alex Kremer subliniază că cetăţenii Moldovei au dreptul la servicii publice mai bune şi merită locuri de muncă mai bine plătite. Venitul zilnic mediu al moldovenilor a constituit doar 77 de lei în 2013. O persoană din şase a avut insuficienţi bani pentru a-şi satisface nevoile de bază. Şcolile necesită modernizare, centrele medicale necesită echipament şi trei pătrimi din populaţia rurală încă nu dispune de acces la aprovizionare centralizată cu apă. Prin urmare, pentru moldoveni este extrem de important ca banii publici să fie utilizaţi adecvat şi ca sectorul privat să se dezvolte în scopul creării locurilor de muncă.