Alegerile prezidenţiale din 16 martie vor eşua, sondaj
Potrivit unui sondaj de opinii, realizat în cadrul proiectului televizat „Replica” de la „Prime” TV, 80% din persoanele care şi-au exprimat punctul de vedere vizavi de alegerea preşedintelui Republicii Moldova, nu cred că acesta ar putea fi ales pe data de 16 martie. Invitaţii emisiunii, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) ,Vitalia Pavlicenco, vicepreşedintele Partidului Acţiunea Democrată (PAD), Corneliu Gurin, analistul politic Viorel Cibotaru şi liderul Partidului Popular Republican (PPR), Nicolae Andronic, au dat de înţeles, la finalul ediţiei, că părerile lor coincid cu rezultatele sondajului, transmite Info-Prim Neo.
„Nu cred că va fi ales un preşedinte nici de asceastă dată. Şi chiar dacă va fi unul ales, la sigur acesta nu va fi pro-român, ci unul pro-rus, de la care nu trebuie să ne aşteptăm la schimbări unioniste. Ei, pur şi simplu, nu sunt pregătiţi să voteze pentru un preşedinte puternic, mai ales să voteze o femeie puternică. Candidaturile feminine despre care s-a vehiculat până acum, eu cred că sunt nişte doamne pe care ei le-ar putea dirija”, a declarat liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.
Vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin, este de părerea că toate candidaturile vehiculate în presă, pe parcursul săptămânii trecute, ar merita funcţia de preşedinte, însă aceştia nu vor putea fi aleşi pentru că deputaţii din Parlament nu va admite un preşedinte mai bun şi mai demn decât ei înşişi.
„Există două evaluări. Prima se rezumă la un scenariu care are menirea să tergiverseze situaţia, iar a două la faptul că în cadrul Alianţei este o competiţie, în acest fel, anumite părţi îşi doresc alegerea preşedintelui, pe când altele şi-ar dori să genereze alegerile anticipate” a menţionat analistul Viorel Cibotaru.
Liderul PP, Nicolae Andronic susţine că problema alegerii preşedintelui are rolul de a sustrage atenţia de la problemele grave pe care le are ţara în economie, astfel încât să nu apară întrebări în rândul societăţii vizavi de pensii, salarii etc. „În principiu, există un lucru pozitiv în toată această situaţie: stabilirea datei alegerilor este bună pentru continuarea mişcării spre alegeri anticipate, în cazul în care nu va fi ales un preşedinte”, a adăugat Nicolae Andronic.
De asemnea, invitaţii emisiunii au prognozat un eventual succes al acţiunilor de protest organizate de Partidul Comuniştilor (PCRM). „Comuniştii nu protestează, ci se pregătesc din timp de o nouă campanie electorală, bine gândită” susţine analistul Viorel Cibotaru.
Alianţa pentru Integrare Europenă a stabilit alegerea preşedintelui Republicii Moldova pentru data de 16 martie. S-a afirmat că numele candidatului la funcţia de preşedinte va fi anunţat luni, 12 martie. PCRM a anunţat că vor boicota şedinţa parlamentului din 16 martie, desfăşurand proteste de amploare în capitală.